Gemeente Haarlem


8 februari 2005
sector Concernstaf

029/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


ONDER EMBARGO TOT DINSDAG 8 FEBRUARI 2005, 20.00 UUR


De penning van verdienste van de gemeente Haarlem wordt uitgereikt aan:

Naam : de heer dr. ir. J.R. Vermeulen
Uitreiking door : burgemeester J.J.H. Pop
Datum : dinsdagavond 8 februari, tijdens een diner ter gelegenheid van het afscheid van de heer Vermeulen van Koninklijke Hollandia Vermeulen BV
Plaats van uitreiking : Kasteelhotel Landgoed Duin & Kruidberg


Burgemeester Pop reikt dinsdagavond 8 februari de penning van verdienste van de stad Haarlem uit aan de heer dr. ir. J.R. Vermeulen. Het college van B&W heeft besloten de heer Vermeulen de penning toe te kennen vanwege zijn langdurige inzet voor de bevordering van handel en industrie, in het bijzonder de autobranche, en zijn activiteiten op maatschappelijk, sociaal en cultureel gebied.

De heer dr. ir. J.R. Vermeulen was sinds 1986 directeur-eigenaar van Koninklijke Hollandia Vermeulen BV. Dit is een in 1893 opgericht bedrijf gespecialiseerd in de fabricage van schuifdaken in personen-, vracht- en bestelauto's. Onder leiding van de heer J.R. Vermeulen werd Koninklijke Hollandia Vermeulen BV omgevormd tot een industriële productieonderneming met een mondiaal werkterrein.

De producten vinden hun toepassing in automerken als Volvo. Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Saab en Jaguar. De bedrijfskennis is vastgelegd in meer dan zestig octrooien. De heer Vermeulen geldt als de drijvende kracht achter de onderneming en de ontwikkeling tot internationaal marktleider. Op 28 mei 1993 werd het bedrijf onderscheiden met het predikaat "Koninklijk". In 1995 ontving het bedrijf de belangrijke Koning Willem I prijs.

Buiten zijn bedrijf maakte en maakt de heer Vermeulen zich verdienstelijk voor de bevordering van handel en industrie, in het bijzonder de autobranche. Zo was en is hij:
1985 - 1997 lid van de bondsraad van de ANWB en van 1989 tot 1996 lid van de raad van advies.
Hij was acht jaar voorzitter van de ANWB regio Noord-Holland;
1992 - 2002 voorzitter van de Industriekring Haarlem. Als zodanig was hij een belangrijke

stimulator van de groei van het ledental van 80 naar 140 aangesloten bedrijven. Mede door de inzet van de heer Vermeulen is de kring op dit moment dé vertegenwoordiger van het bedrijfsleven in de Waarderpolder. De heer Vermeulen is een belangrijke stimulator geweest van de plannen voor de herstructurering van de Waarderpolder en de verbetering van de ontsluiting van dit gebied;
1992 - 1996 voorzitter van de Maatschappij van Nijverheid en Handel;
1991 - heden lid van het bestuur van de RAI afdeling Autovak, vanaf 1999 voorzitter van de RAI
Vereniging, de branchekoepel van auto-, motoren- en caravanhandel;
1992 - heden lid van het bestuur, vanaf 1996 lid van het dagelijks bestuur en vanaf 1998 vice-voorzitter van de Hollandse Werkgevers Vereniging, voorheen VNO/NCW West;
1998 - heden voorzitter van het Provinciaal Bestuur Noord-Holland van VNO-NCW West.

Tot slot is de heer Vermeulen meer dan 25 jaar actief op maatschappelijk, sociaal en cultureel gebied. Zo was hij van 1992 tot 1996 voorzitter van de Stichting Vrienden van het Teylers Museum en is hij sinds 1992 regent van het hofje van Codde en Van Beresteyn.


Eduard Terpstra
ejterpstra@haarlem.nl
023 - 5113147
---- --