Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: 'Nieuw tijdperk van hoop en vrede' Premier Sharon
Mahmoud Abbas
Onderwerp: 'Nieuw tijdperk van hoop en vrede'
Uitzenddatum: Di. 8 februari 2005, 20.30u
Verslaggeving: Erwin Otten

De vrees was groot dat een bomaanslag de topconferentie tussen de Israëlische premier Sharon en de Palestijnse leider Abbas ernstig zou verstoren. Maar het bleef rustig en de heren kondigden na afloop aan âdat het begin van een nieuw tijdperk van hoop en vrede is aangebrokenâ. In Netwerk een verslag van de ontmoeting.

Wapens neerleggen
De ontmoeting was de eerste Israëlisch-Palestijnse top sinds het begin van de tweede Palestijnse intifada (opstand) in 2000. Tijdens de bijeenkomst kwamen Abbas en Sharon overeen dat ze de wapens neer zullen leggen.

Opschorten
Op de persconferentie na afloop van de ontmoeting zei Sharon: âVandaag ben ik in mijn gesprek met Abbas overeengekomen dat alle Palestijnen hun geweld tegen Israëliërs waar dan ook zullen staken, en, tegelijkertijd, dat Israël alle militaire operaties waar dan ook zal opschorten.â

Vrijlating
Israël kondigde de vrijlating van Palestijnse gevangenen aan. Ook zei de Israëlische premier dat hij zich zou houden aan de routekaart, een internationaal vredesplan voor de regio. Veder zal Sharon zich sterk maken voor een onafhankelijke Palestijnse staat. âIk beloof dat jullie je recht op een onafhankelijk leven zullen krijgenâ, aldus de premier.

Nog niet opgelost
Volgens Abbas zijn de problemen echter nog niet uit de wereld. De kwestie rond de nederzettingen, de bouw van de afscheidingsmuur en de bezetting van de Palestijnse wereld zijn bijvoorbeeld niet opgelost.

Vraag
Het is nog de vraag of er een eind aan het geweld komt. De extremistische Palestijnse organisaties Hamas en de Islamitische Jihad hebben nog niet hun goedkeuring gegeven aan het bestand. Deze groepen worden verantwoordelijk gehouden voor de meeste aanslagen op Israëlische doelen.