Politie Flevoland

Politie moet gaan lijken op de Rabobank

Lelystad 10-02-2005 - Geen nationale politie, maar wel een structuur zoals de Rabobank. Dat was de kern van het betoog van hoofdcommissaris Pier Eringa, woensdag tijdens een congres in Leidschendam over het nieuwe politiebestel.

Eringa gebruikt vaker bedrijven met goede prestaties als voorbeeld voor de politie. Een paar maanden geleden noemde hij de parken van Walt Disney als rolmodel voor de politie als het gaat om klantvriendelijkheid en professionaliteit . Bij het komen tot een goede organisatiestructuur ziet hij veel voordelen in het model van de Rabobank.

Bij de Rabobank staan de lokale banken en hun klanten centraal. Zij vormen de kern van het bedrijf. Iedere lokale bank heeft een eigen bestuur en een eigen directie.

Het hoofdkantoor heeft tot taak deze banken te steunen en te adviseren. In het geval dat er qua schaal, expertise of capaciteit versterking nodig is wordt deze geleverd door bedrijfsonderdelen van het centrale niveau, maar de lokale banken blijven leidend. Op deze manier is een sterk gedecentraliseerde organisatie in staat goed te presteren op lokaal, landelijk en internationaal niveau.

Dit jaar gaat politiek Den Haag zich richten op het nieuwe politiebestel. De geluiden daarover zijn wisselend. Een commissie onder leiding van mevrouw Leemhuis-Stout evalueert het huidige bestel. Er gaan stemmen op die pleiten voor een nationale politie. Eringa deelt die visie niet.

In zijn optiek heeft de politie in de afgelopen jaren goede stappen voorwaarts gemaakt. De criminaliteit daalde, de opsporing verbeterde, de politie werd beter zichtbaar en de veiligheidsgevoelens zijn toegenomen. Ook werken de korpschefs, verzameld in de Raad van Hoofdcommissarissen, goed samen om een efficientere politie te krijgen. Voorbeelden daarvan zijn gezamenlijke aanbestedingen van autos en samenwerking op het gebied van ondersteunende diensten.

Het zou volgens hem ongepast en onverstandig zijn het politiebestel op zijn kop te zetten. Daarmee zou veel energie verloren gaan en onrecht worden gedaan aan hetgeen in de afgelopen jaren is opgebouwd.

Centralisatie leidt niet altijd tot succes. Sterk centraal geleide organisaties als NS en KPN zijn niet het synoniem voor een goede reputatie en kwaliteit.

Het Openbaar Ministerie kreeg een sterkere centrale sturing, met landelijke prioriteiten. Een gedecentraliseerde politie met een sterke lokale inbedding kan evenwicht bieden tussen landelijke- en lokale belangen. Kracht van de huidige vorm is een goede aansluiting van de politie bij gemeenten en op te richten veiligheidsregios. Voor bovenregionale opsporing en landelijke of internationale zaken zijn al speciale rechercheteams opgericht. Kortom: een wellicht kleine aanpassing van de huidige vorm - waarbij vooral beheersmatige zaken slimmer worden georganiseerd (in bijvoorbeeld Shared Services) - is genoeg om de politie in Nederland geschikt te maken voor de toekomst. Deze sterk regionaal georganiseerde politie met een ondersteunend hoofdkantoor en daardoor lijkend op de Rabobank maakt de politie sterk van wijk tot wereld.

Voor vragen over dit onderwerp kunt u terecht bij de heer Hans Demmers, hoofd Stafdienst Communicatie van Politie Flevoland, 0320-277777