Politie Gelderland-Midden

Wageningen; Pas op voor diefstal pinpas

Publicatiedatum: 10-02-2005

De politie in Wageningen doet onderzoek naar twee incidenten, die zich dinsdag 8 februari rond geldautomaten in Wageningen hebben afgespeeld. Beide feiten hebben zich binnen een uur voor gedaan. In een geval (aan het Plantsoen) is daarbij een giropas gestolen, bij een soortgelijk incident op de Stadsbrink is vermoedelijk niets weg genomen.

Toch is een waarschuwing op zijn plaats. Beide incidenten lijken zich op een soortgelijke manier te voltrekken. Terwijl geld wordt gepind, wijzen omstanders op geld dat op de grond ligt. Vriendelijk wordt gevraagd of dit soms uit de portemonnee is gevallen, die de slachtoffers dan nog in hun hand hebben. Bij het incident op het Plantsoen wordt zelfs een duw gegeven, waardoor de portemonnee op de grond valt en het geld er uit rolt. In beide gevallen helpen de ogenschijnlijk vriendelijke omstanders met geld rapen, alleen bleek later de pinpas weg te zijn. Inmiddels is daarmee ook feitelijk geld opgenomen.

Signalement
Betrokkenen geven aan dat ze door een Slavische vrouw, dan wel door iemand die een onverstaanbare taal spreekt zijn aangesproken. De vrouw moet ongeveer 30 jaar oud zijn en is zo'n 1.75 meter lang. Ze heeft een normaal postuur. Gitzwart, halflang haar en een stoffen jas. In beide gevallen laat de vrouw zich vergezellen door man met een (licht) getinte huidskleur. Hij is ongeveer 20 jaar oud en 1.60 meter lang. De man heeft donkerbruin, kort - steil haar, achterover gekamd. De man draagt geen snor of baard en hij droeg grijze kleding.

Getuigen
Getuigen die meer weten van deze incidenten, worden verzocht contact met de politie in Wageningen op te nemen. Ook als u denkt het slachtoffer van dit duo te zijn wil de politie graag met u in contact komen. Dat kan op nummer 0900 - 8844.
Meent u beiden in de nabijheid van een geldautomaat te zien, laat dit dan ook direct aan de politie weten. Er kan dan ter plaatse een onderzoek worden ingesteld.

Tips
Mensen die geld pinnen bij een automaat wordt over het algemeen geadviseerd eerst even om zich heen te kijken. Staat u alleen, kunnen klanten voor u rustig hun geld pinnen of hebt u de indruk dat het druk is bij de automaat? Lijkt het soms dat anderen zich ergens mee bemoeien? Overweeg in dat geval later terug te komen of bij een andere automaat geld te pinnen. Blijf in ieder geval alert op mensen die proberen over uw schouder mee te kijken en ruim - als u wordt aangesproken - eerst uw portemonnee met pas veilig op voordat u reageert. Dek in alle gevallen de pincode die u intoetst met uw hand af, zodat anderen deze niet kunnen zien.

Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden, district West-Veluwe Vallei Harry Munniksma
0318 688 221

---