Dienstenbond CNV

Beknopte maar sobere voorstellen BNA
10-02-2005

Na een valse start op 14 januari zijn de onderhandelingen voor een nieuwe CAO Architectenbureaus op 3 februari van start gegaan.

De eerste overlegronde op 3 februari is vooral benut om de voorstellen over en weer toe te lichten en tot eerste verkenningen te komen. Wat de BNA betreft staat soberheid centraal in 2005. De BNA hanteert de volgende uitgangspunten, die overigens ook vorig jaar het overleg domineerden:

* Terugdringing van de negatieve rendementsontwikkeling bij een groot aantal architectenbureaus

* Voorkomen van een verdere afname van de werkgelegenheid
* Zorgdragen voor het behoud van een laag ziekteverzuim
* Zorgdragen voor een betere toegankelijkheid van de CAO

Dit alles resulteert in een voorstel voor een looptijd van één jaar en een minimale loonsverhoging per 1 juli 2005. Daarnaast is door de BNA het probleem op de CAO-tafel neergelegd van leeftijdsdiscriminatie in artikel 19 lid 3 van de CAO. Dit artikel betreft de vakantieopbouw.

Waardering

De signalen uit de branche zijn wat ons betreft tegenstrijdig. Tegenover de soberheid van de BNA kan immers worden gezet dat de grotere bureaus het doorsnee prima doen. Concrete signalen over verlies aan banen kregen we bovendien vorig jaar nog wel via u te horen, maar dit jaar lijkt dat mee te vallen. Van belang is hoe de uitgangspunten van de BNA zich vertalen in concrete voorstellen.

De concept-voorstellen van de CNV Dienstenbond, zoals begin januari aan u voorgelegd, zijn ongewijzigd ingediend. De ledenraadpleging over de concept-voorstellen van de CNV Dienstenbond leverde slechts enkele tegenstemmen op. De overgrote meerderheid van de uitgebrachte stemmen kon zich vinden in de concept-voorstellen.

Vervolg

De onderhandelingen worden op 10 februari, 10 maart & 24 maart vervolgd. Tussentijds houden we u op de hoogte.

Reageren?

Reactie sturen naar aanleiding van deze CAO-Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl.