Nederlandse Vereniging van journalisten

Geef jongeren jaar krant gratis
OPEN BRIEF

Burgemeesters en Wethouders
Gemeente Den Haag
Postbus 12600
2500 DJ Den Haag

Amsterdam 10 februari '05

Geacht college,

De Nederlandse Vereniging van Journalisten is zeer verheugd over het goede nieuws dat u de dagbladen die nu nog uitvoerig aandacht kunnen besteden aan zaken die in uw stad en regio spelen, in moeilijke tijden uw steun betuigt.
U begrijpt echter dat alleen met een steunbetuiging de regionale nieuwsvoorziening niet gered kan worden.
Daarom vragen we van u ook een werkelijk besluit: een door de stad gefinancierd krantenabonnement voor jongeren.

De mediabedrijven PCM en Wegener zijn druk in overleg over nieuwe, meer geconcentreerde vormen, waarin het regionale nieuws gestalte zou kunnen krijgen.
Welke uitkomst die plannen ook mogen hebben, voor ons staat voorop dat de krant, in welke verschijningsvorm dan ook, zou moeten kunnen blijven voorzien in een correcte, uitgebreide en uitgebalanceerde informatievoorziening voor de inwoners van de stad en haar randgebieden.

Om te voorkomen dat regionaal nieuws en lokale politieke issues een sluitpost gaan vormen in een bestaande of nieuwe krant, is het van groot belang dat de binding met de regio ook zichtbaar blijft in het lezerspubliek.
Burger en politiek blijvend bij elkaar houden is ons inziens een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel overheid als de journalistiek.
Daarbij zijn krantenbedrijven en gemeenten, ieder vanuit een eigen zelfstandige positie, rechtstreeks belanghebbende.

Aandacht voor de jonge lezer en inwoner van uw stad is hierbij belangrijk en juist deze lezer is moeilijk te bereiken, zo weten de krantenbedrijven. We zouden het graag zien dat inwoners op zo jong mogelijke leeftijd kennis nemen van nieuws, dat in hun eigen omgeving speelt.

Wij dagen u dan ook uit om uw steunbetuiging kracht bij te zetten door te besluiten om alle inwoners van Den Haag, Rotterdam en Utrecht die de leeftijd van 18 jaar bereiken gedurende 1 jaar een gratis krantenabonnement te verstrekken op een krant die aandacht besteed aan onderwerpen, die in de eigen stad en regio spelen. Op deze manier krijgt de betrokkenheid met de eigen regio en de eigen lokale politiek een extra stimulans. In Frankrijk is dit project, waarbij dagbladuitgevers en overheid samenwerken, zeer succesvol, niet in de laatste plaats omdat hiermee ook veel allochtone jongeren worden bereikt.

Graag vernemen wij uw reactie op ons voorstel.

Met vriendelijke groet,

Namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten Bianca Rootsaert
Secretaris NVJ

Cc: wethouder Media zaken
Fractievoorzitters PvdA, CDA, VVD, D'66, Leefbaar Den Haag