Socialistische Partij

Veiligheidsraad moet maatregelen nemen tegen VS en Nederland

10-02-2005 * Condoleezza Rice eist dat de VN Veiligheidsraad maatregelen neemt om te voorkomen dat Iran kernwapens gaat ontwikkelen. SP-Kamerlid Krista van Velzen stelt dat de Veiligheidsraad dan in 1 moeite door maatregelen kan nemen tegen de VS en Nederland.

Krista van Velzen Rice maakte deze week duidelijk dat maatregelen tegen Iran op de plaats zijn, vanwege de nucleaire activiteiten van het land. Tegelijkertijd meldt het Algemeen Dagblad (10/2) dat de geheime verdragen die de opslag van Amerikaanse kernwapens in, onder andere, Nederland regelen, zijn verlengd en dat er 20 zware kernwapens op luchtmachtbasis Volkel liggen.

Krista van Velzen, Defensie-specialist voor de SP in de Tweede Kamer: "Nederland overtreedt internationale verdragen, waaronder het Non-proliferatieverdrag van de VN, door voortdurend medewerking te verlenen aan het kernwapenprogramma van de VS. Ook wordt het opnieuw pijnlijk duidelijk hoe de VS met twee maten meet. Want als Iran geen kernwapens op haar grondgebied zou mogen hebben, waarom dan landen als de VS en Nederland wel? Laat de Veiligheidsraad dus ook maar meteen sancties tegen deze landen instellen."