Gemeente Katwijk

'Met diep respect' foto-expositie over de visserij
Katwijk, 27 januari 2005

Op 11 februari 2005 om 20.00 uur wordt de foto-expositie 'met diep respect' voor de visserij van de Nieuwkoopse fotograaf R. Bloemberg officieel geopend in het gemeentehuis te Katwijk door wethouder W.J. van Duijn, de schipper van de KW 32, de heer J. Barnhoorn, en visboer L. de Jong.

De toedracht van deze foto-expositie heeft een aparte aanleiding gehad. De Nieuwkoopse fotograaf R. Bloemberg eet namelijk graag een gebakken visje bij zijn visboer L. de Jong, die een standplaats heeft in Nieuwkoop. Bloemberg eet niet alleen zijn visje, maar mag, tijdens het consumeren ervan, graag brainstormen met zijn visboer over wat er aan vooraf gaat voordat het visje bij de consument op het bord ligt. Deze gesprekken zijn de aanleiding geweest om Bloemberg uit te nodigen om een reis met een viskotter te maken. Half augustus 2004 stapte de fotograaf voor een week aan boord van de boomkorvisser KW 32 'Stern' van schipper J. Barnhoorn. Tijdens deze visreis maakte hij circa 1.200 foto's, waarvan er 400 werden geselecteerd. Uit deze selectie zijn 50 pronkstukken gekozen die worden tentoongesteld in de hal van het gemeentehuis in Katwijk.

De foto's zijn ware kunststukken die de moeite van het bekijken waard zijn, zeker voor een visserijminnend volk als de Katwijkers. Maar ook mensen die niet met de zeevisserij verwant zijn kunnen veel kijkplezier aan deze bijzondere tentoonstelling beleven.

De foto-expositie, die de titel 'Met diep respect' meekreeg, is gratis te bekijken vanaf 14 februari tot 25 maart 2005 in de centrale hal van het gemeentehuis in Katwijk (Zeeweg 127, ingang Koningin Julianalaan). Het gemeentehuis is op werkdagen geopend van 8.00-17.00 uur.