Gemeente Enschede

Enschede komt in actie tegen ongeoorloofd vakantieverzuim

04-02-2005
De leerplichtambtenaren van de gemeente Enschede komen volgende week, in samenwerking met het Openbaar Ministerie, in actie tegen ongeoorloofd vakantieverzuim. Op vrijdag 11 februari, de dag voor de voorjaarsvakantie begint, controleren zij welke kinderen ongeoorloofd van school wegblijven om met hun ouders op vakantie te gaan. Als ongeoorloofd verzuim geconstateerd wordt, gaan de leerplichtambtenaren direct over tot actie.

Wethouder Eric Helder van onderwijs heeft eerder deze week, samen met officier van justitie Vincent Smink, scholen schriftelijk op de hoogte gesteld van de controle en gevraagd om medewerking.

Ongeoorloofd vakantieverzuim, ook wel luxeverzuim genoemd, is volgens de leerplichtwet strafbaar. In het arrondissement Almelo geldt het beleid dat rond de schoolvakanties opgetreden wordt als een leerplichtige ongeoorloofd afwezig is, ook als er sprake is van 'een uurtje eerder naar huis', om vroeger te kunnen vertrekken.

Voorkomen van verzuim vormt een belangrijk speerpunt uit de Enschedese Jeugdagenda. Doel hiervan is vroegtijdige schooluitval op Enschedese scholen te reduceren. Met deze actie wil de gemeente een signaal afgeven dat elke vorm van ongeoorloofd schoolverzuim, dus ook luxeverzuim, onacceptabel is. In de loop van dit jaar volgen er meer van deze acties.


---