Gemeente Rotterdam

Nr. 23
9 februari 2005

11 februari in Now en Wow afsluiting van het programma

Lus di Trafiko bereikt 2191 Antilliaanse Rotterdammers

Het vierjarige programma Lus di Trafiko van het College van B&W in Rotterdam is een succes geworden. Een netwerk van deelgemeenten, Rotterdamse diensten en Antilliaanse organisaties heeft de integratie van Antilliaanse Rotterdammers sterk bevorderd. Met de 42 projecten van Lus di Trafiko (Antilliaans voor 'verkeerslicht') zijn in totaal 2191 Antilliaanse stadsbewoners bereikt. Daarmee is de doelstelling (1494) ruimschoots gehaald. Het programma Lus di Trafiko is ten einde, maar de projecten zijn inmiddels grotendeels ingebed in de bestaande Rotterdamse organisaties of worden overgedragen aan gemeentelijke diensten. De gemeentelijke aanpak gaat een nieuwe fase in.

Verantwoordelijk wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) is blij met de resultaten. ,,Met Lus di Trafiko heeft het welzijnswerk goed contact gelegd met de Antilliaanse gemeenschap. De projecten helpen de mensen op weg om zélf hun plek te vinden in de Rotterdamse samenleving.'' Het College vindt wel dat er voor de problemen waarmee een deel van de Antilliaanse Rotterdammers kampt, extra maatregelen nodig zijn. Samen met de achttien Antillengemeenten is Rotterdam daarover in gesprek met het Rijk. De gemeente werkt daarnaast aan een gemeentelijk actieprogramma, dat dit voorjaar wordt gepresenteerd.

Lus di Trafiko is in 2001 opgezet om migranten uit de Nederlandse Antillen met een achterstandspositie te helpen een bestaan op te bouwen in Rotterdam. Meer dan twintigduizend Rotterdammers hebben een Antilliaanse achtergrond. Vele nieuwe migranten vinden moeilijk werk, houden het niet vol op scholingstrajecten en maken weinig gebruik van de Rotterdamse voorzieningen. De 42 projecten van Lus di Trafiko richten zich op het vinden, binden en begeleiden van Antilliaanse Rotterdammers, met bijvoorbeeld een laagdrempelige jongerensoos, brassbands en meidenvoetbal, tot intensieve psychosociale begeleiding voor jongeren of tienermoeders. Daarnaast zijn er projecten op het gebied van begeleid wonen en ontwikkelen van rolmodellen.

Doelen gehaald
Het programma bracht Antilliaanse kwetsbare groepen en hulpverlenende instellingen dichter bij elkaar. Lus di Trafiko haalde haar doelen:

1. de projecten bereikten totaal 2191 Antilliaanse Rotterdammers. De doelstelling was 1494. Ongeveer de helft van de bereikte Antillianen zijn jongeren tussen de 16 en 25 jaar en tweederde van alle deelnemers aan begeleidingsprojecten zijn risicojongeren. Ze hebben overwegend een lage opleiding, weinig inkomsten en slechte huisvesting; 2. de projecten vonden dicht bij de doelgroep plaats. Vier deelgemeenten, 21 Rotterdamse instellingen en zeven Antilliaanse organisaties deden mee en vormden met de gemeente een hecht netwerk; 3. voor de doelgroep zijn succesvolle vormen voor 'vinden, binden en begeleiden' gevonden. Antilliaanse kwetsbare groepen blijken gebaat bij individuele begeleiding en een aanpak op maat.

Kennis en ervaring blijft behouden
De expertise van Lus di Trafiko blijft behouden. De projecten worden overgedragen aan andere gemeentelijke instellingen. De coördinatie komt in handen van de Dienst Stedelijk Onderwijs. Bovendien is de kennis en ervaring, in samenwerking met het Netwerk van Antilliaanse Professionals (NAP), gebundeld in een 'toolbox', genaamd 'Changá!'. Met dit leerinstrument kunnen projectbegeleiders anderen helpen bij de hulpverlening aan Antillianen.

noot voor de redactie/