Het Nederlandse Rode Kruis

11 februari 2005
Drie jaar Kindsoldatenprotocol

Congo, 2000

Het Kinderrechtenverdrag uit 1989 verbiedt staten om kinderen jonger dan vijftien jaar in te lijven bij het leger en in te zetten bij gewapende conflicten. Omdat dit verdrag ook bepaalt dat iedereen onder de achttien jaar kind is, rezen er stemmen om de grens gelijk te trekken. De minimumleeftijd voor jonge soldaten wordt daarmee verhoogd tot achttien jaar.

Soldaten moeten achttien jaar zijn
Dit gebeurde met het protocol, waarin is bepaald dat soldaten minstens achttien moeten zijn bij gedwongen rekrutering (dienstplicht) en deelname aan conflicten. Voor vrijwillige rekrutering mag elk land, met een minimumleeftijd van zestien jaar, zelf de leeftijd bepalen. Op dit moment hebben 117 staten het protocol ondertekend en 88 daarvan hebben het geratificeerd, wat wil zeggen dat ze ook echt aan het protocol gebonden zijn.

300.000 kindsoldaten

Afghanistan, 1990

Omdat kindsoldaten goedkoop, gemakkelijk en gehoorzaam zijn, worden er in conflicten over de hele wereld veel kinderen geronseld. Naar schatting zijn 300.000 kindsoldaten over de hele wereld actief. Dit aantal neemt af doordat steeds meer landen partij bij het protocol worden, maar stijgt tegelijkertijd door het aantal nieuwe conflicten dat de kop op steekt.

Het Rode Kruis bevordert de naleving van het Humanitair Oorlogsrecht. Het Humanitair Oorlogsrecht kent specifieke bepalingen ter bescherming van kinderen in gewapende conflicten. Het Rode Kruis spreekt staten aan op schending van deze bepalingen en komt op voor de rechten van kinderen in gewapende conflicten.