NEN


Norm voor Elektronische Patiëntendossiers ter commentaar

Delft - De eisen waaraan elektronische patiëntendossiers in Europa moeten voldoen wijzigen. Een Europese normcommissie werkt aan een nieuwe versie van de Europese norm EN 13606. In maart geeft NEN, het centrum van normalisatie, een eerste zogenoemde commentaarversie van dit document vrij. Iedereen die hier belang bij heeft is welkom bij NEN om commentaar op de inhoud te geven.

De volledige titel van het document is EN 13606 'Electronic Healthcare Record Communication -
Part 1: Reference Model'. Deze norm beschrijft de basisprincipes voor de informatiearchitectuur van het elektronisch patiëntendossier. Wanneer een architectuur aan deze principes voldoet, kun je informatie tussen elektronische patiëntendossiers uitwisselen. Door duidelijke communicatie kunnen zorgprofessionals consistent en continue zorg bieden.

De Europese normcommissie 'Health Informatics' (CEN/TC 251) heeft deze norm opgesteld. Zij deed dit samen met Standards Australia en een aantal Europese platforms met kennis op het gebied van standaarden voor Elektronische Patiëntendossiers. Dit zijn HL7, OpenEHR en het Eurorec Instituut.
HL7 en CEN/TC 251 hebben een 'Memorandum of Understanding' ondertekend: HL7 ontwikkelingen, zoals die voor het Referentie Informatie Model (RIM versie 3), zullen zoveel mogelijk aansluiten op de Europese normen van TC 251.

Belanghebbende partijen kunnen na publicatie van de commentaarversie drie maanden lang hun opmerkingen indienen bij NEN (zie onder voor adres).
Dit gebeurt tegelijkertijd in de andere Europese landen die meedoen in het normalisatietraject. Als het commentaar uit alle landen is verwerkt, verschijnt uiteindelijk de definitieve norm. Parallel aan dit proces komt de norm ook uit als ISO-document (wereldwijde norm). De Europese norm wordt ook automatisch overgenomen als Nederlandse norm (NEN).

Deze norm is van direct belang voor leveranciers van computersystemen voor gebruik in ziekenhuizen, praktijken, klinische afdelingen en gespecialiseerde klinieken. De norm is ook relevant voor partijen die informatiesystemen specificeren, inkopen of implementeren voor gebruik.

Informatie
Voor het (gratis) opvragen van het document en meer informatie kan men terecht bij NEN-Gezondheidszorg, mw. Eline Loomans, e-mail; eline.loomans@nen.nl, telefoonnummer (015) 2 690 230.