Persbulletin Kroatië

Februari 2005

Inhoud

Kroatië door Lonely Planet uitgeroepen tot topbestemming 2005

De toekomstvisie van Kroatië

Reisorganisatie I.D. Riva Tours wint veer voor beste Kroatië specialist

Nieuwe charterverbinding naar Kroatië

Terug naar het oorspronkelijke leven in Istrië

Kroatië door Lonely Planet uitgeroepen tot topbestemming 2005

Lonely Planet, de grootste onafhankelijke uitgever van de gelijknamige reisgidsen, heeft op 31 januari jl. bekend gemaakt Kroatië te hebben gekozen als topbestemming van 2005. Traditiegetrouw wordt elk jaar in december aan de medewerkers van Lonely Planet gevraagd een bestemming te benoemen die naar hun mening de top reisbestemming van het volgend jaar zal worden.

Dit jaar kwamen zes landen als duidelijke favoriet naar voren, te weten Kroatië, China, Argentinië, De Verenigde Staten, Italië en Costa Rica. Kroatië neemt dit jaar de toppositie in na het bereiken van de vierde plaats vorig jaar. De aantrekkelijkheid van Kroatië als reisbestemming is de unieke combinatie van cultuur, geschiedenis, keuken, goede bereikbaarheid en gunstig prijsniveau. Zoals één van de medewerkers schreef: 'Dit is het jaar van Kroatië. Het land spreekt een zeer grote groep reizigers tot de verbeelding dankzij de grote variatie aan bezienswaardigheden en activiteiten. En terwijl het nog niet té toeristisch is, heeft het wel een uitstekende toeristische infrastructuur waarmee het zowel de avontuurlijke als de meer op comfort ingestelde reiziger aanspreekt.' Een andere medewerker schreef: 'De combinatie van de goede toegankelijkheid van Kroatië (het is op rij afstand van een groot deel van Europa), gunstig prijsniveau (zeker in vergelijking met landen als Spanje en Italië) en hoge kwaliteit betekent dat Kroatië dit jaar 'hot' is.' Andere medewerkers prezen de 'verbazingwekkend mooie stranden en eilanden', het 'uitstekende eten', en 'prachtig behouden historische steden zoals Dubrovnik'.

Lonely Planet geeft in totaal 650 reisgidsen uit in veertien talen. Elke uithoek van de planeet wordt hierin beschreven. Vanuit de kantoren in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië werken meer dan 400 mensen voor Lonely Planet. De 150 schrijvers komen uit meer dan twintig landen. Deze schrijvers zijn expert op elk aspect van reizen, van reisdocumenten tot aan de 'hottest place to be' in de stad. Een grote kracht van Lonely Planet is ook de objectieve informatie. Lonely Planet accepteert geen advertenties of welke betaling dan ook voor een positieve beschrijving.

Meer informatie over Lonely Planet is te vinden op www.lonelyplanet.com. De verkiezing van Kroatië tot topbestemming 2005 is te vinden op www.loneyplanet.com/columns/ Hier zijn ook links te vinden naar Lonely Planet informatie m.b.t. Kroatië.

Algemene informatie over Kroatië als vakantieland is te vinden op www.kroatischverkeersbureau.nl

De toekomstvisie van Kroatië

Kroatië kijkt terug op een zeer goed jaar. Het aantal bezoekers nam toe met zes procent, het aantal Nederlandse bezoekers steeg zelfs met 19 procent tot ruim 210.000. Daarmee is het aantal Nederlandse toeristen de laatste drie jaar zelfs verdubbeld!
Liever kijkt Kroatië echter vooruit. Het strategische doel voor de komende jaren is 'het ten volle benutten van het toeristische potentieel'. Voor 2005 én de langere termijn streeft Kroatië dan ook naar een voortdurende verbetering én positionering van Kroatië als een kwalitatief goede bestemming. Het beleid is er op gericht het onbedorven karakter van Kroatië nu en in de toekomst te behouden. Bestaande gebouwen en accommodaties worden gerestaureerd en het aantal nieuwbouw projecten wordt beperkt. 'The Mediterranean as it once was', de slogan waarmee Kroatië zich wereldwijd positioneert, is dan ook weloverwogen gekozen. De puurheid en onbedorvenheid van Kroatië zijn enkele van de belangrijkste peilers van het succes van Kroatië als vakantieland.

Algemene informatie over Kroatië als vakantieland is te vinden op www.kroatischverkeersbureau.nl

Kroatie specialist I.D. Riva Tours wint prestigieuze veer

Wat de 'oscar' is voor de filmwereld is de 'veer' voor de Nederlandse reiswereld. Elk jaar kunnen reisagenten hun stem uitbrengen op de reisorganisatie die zij het beste vinden presteren. De ontknoping van de verkiezing vond traditiegetrouw plaats op de vakdag van de Vakantiebeurs in een spetterend festijn.

Nieuw dit jaar was de veer voor de beste Kroatië tour operator. Deze verkiezing is overtuigend gewonnen door Kroatië specialist I.D. Riva Tours, die maar liefst 80% van de uitgebrachte stemmen kreeg. Als specialist voor Kroatië heeft I.D. Riva Tours een groot en breed aanbod variërend van landhuizen tot (luxe) hotels, van privé accommodatie en campings tot cruises op klassieke motorzeilschepen. Dit en nog meer kan worden geboekt op basis van eigen vervoer, luxe touringcar of met rechtstreekse vluchten naar de diverse aanvlieghavens.

De prestigieuze verkiezing kent inmiddels maar liefst 54 veren. De verkiezing is een initiatief van Reisrevue, het belangrijkste vakblad voor de reiswereld.

Informatie over het aanbod van I.D. Riva Tours is te vinden op www.idriva.nl. Voor informatie over Kroatië als vakantiebestemming kan men terecht op www.kroatischverkeersbureau.nl

Nieuwe charterverbinding naar Kroatië

Komende zomer 2005 start touroperator Sunweb met een nieuwe charter naar Dalmatië. Vanaf juli wordt er wekelijks met Transavia naar de luchthaven Zadar gevlogen. Sunweb biedt als enige touroperator al jaren chartervluchten naar het in de Kroatische regio Istrië gelegen Pula. Vanwege het grote succes in Istrië en de toegenomen vraag naar reizen naar Kroatië heeft Sunweb het aanbod in Kroatië uitgebreid met de regio Dalmatië. Er is een flink aantal accommodaties ingekocht, variërend van eenvoudige appartementen in Novalja tot een luxe all inclusive hotel in Zadar.

Op www.sunweb.nl is het aanbod van Sunweb vliegreizen te bekijken en te boeken.. Meer informatie over Dalmatië en Kroatië in het algemeen is te vinden op www.kroatischverkeersbureau.nl

Terug naar het oorspronkelijke leven in Istrië

In het schitterende landschap van het binnenland van Istrië (door Italiaanse toeristen ook wel het 'echte' Toscane genoemd) een vakantie doorbrengen zoals het leven oorspronkelijk bedoeld is: rust, onbedorven natuur en eerlijk eten.
Elk jaargetijde is hier interessant; in april en mei kunnen naar de heerlijke wilde asperges worden gezocht. In de maanden september en oktober kan de bezoeker, net als de lokale bevolking, zoeken naar eetbare paddestoelen. Ook komen in Istrië zwarte en de zeldzame witte truffels voor. Deze worden gezocht met behulp van speciaal getrainde honden en als toerist is het mogelijk mee te gaan op deze 'truffeljacht'. Elk moment van het jaar leent zich om één van de vele wijnroutes te rijden en de heerlijke wijnen die in Istrië worden geproduceerd te proeven. Voor wie dit allemaal niet genoeg is, is het misschien goed te weten dat de zee met de vele gezellige kustplaatsen zoals Rovinj en Pore? in korte tijd bereikbaar is.
Al met al uitstekende redenen om het prachtige binnenland van Istrië te bezoeken. De Nederlandse reisorganisatie Vacanceselect.nl biedt bijvoorbeeld vakantiewoningen 'Tikel' aan die geheel in de stijl van de streek gebouwd zijn. Er is een goed restaurant en er zijn vele dieren. Een tv en telefoon zijn niet aanwezig. Het uitzicht op het op een berg gelegen middeleeuwse plaatsje Motovun is adembenemend.

Men kan voor meer informatie en het volledige aanbod van Vacanceselect.nl terecht op www.vacanceselect.nl. Algemene informatie over Kroatië als vakantieland is te vinden op www.kroatischverkeersbureau.nl.