Psycho-medisch centrum Parnassia

Virtual Reality Exposure Therapy

Nieuw in Nederland: Virtual Reality Exposure Therapy voor hoogtevrees, vliegangst of claustrofobie!

Last van hoogtevrees, vliegangst of claustrofobie? Het Centrum Angststoornissen van Parnassia biedt haar klanten, als eerste GGZ-instelling in Nederland, Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) aan als vast onderdeel van het zorgprogramma! Dit in samenwerking met TU Delft en Universiteit van Amsterdam.

Virtuele therapie, ook wel Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) genoemd, is dé nieuwe manier van behandelen! Bij virtuele therapie krijgt de patiënt een bril op waarin beelden te zien zijn die levensecht lijken. Voor mensen met hoogtevrees, vliegangst en claustrofobie is gebleken dat VRET een effectieve behandelmethode is. Via de computerwerelden wordt de patiënt langzaamaan blootgesteld aan de voor hem of haar angstige situaties. Dit wordt gedaan om uiteindelijk de angst voor hoogten, vliegen of kleine ruimtes te verminderen.

Aan de Technische Universiteit van Delft worden deze werelden ontwikkeld en aan de Universiteit van Amsterdam wordt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze werelden.
Vanwege de benodigde apparatuur vindt behandeling voorlopig plaats aan de TU Delft. Binnen afzienbare tijd is dit ook mogelijk op Stadhoudersplantsoen 2 in Den Haag.

Hoe zag behandeling er tot nu toe uit?

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de best werkzame behandeling van een specifieke fobie, zoals hoogtevrees, vliegangst en claustrofobie, cognitieve gedragstherapie is. Het belangrijkste onderdeel daarbij is de zogenaamde exposure in vivo. Dit houdt in dat mensen stapsgewijs aan hun angsten worden blootgesteld. In plaats van de situaties te vermijden worden de situaties die angst oproepen juist opgezocht. Wanneer mensen lang genoeg aan de gevreesde situatie worden blootgesteld zal de angst afnemen.

Wat gebeurt er bij VRET?

Ook bij VRET zal een patiënt onder begeleiding van een therapeut bijvoorbeeld een virtuele vlucht gemaakt worden waarna de patiënt vervolgens wordt gestimuleerd een echte vlucht te gaan maken zonder dat dit nog veel angst oproept. Voordelen van VRET zijn dat de patiënt en de therapeut niet naar buiten hoeven om de angsten op te roepen, maar dat dit gewoon in een behandelkamer kan worden gedaan. Daarnaast is de stap om hoogtevrees, vliegangst of claustrofobie virtueel aan te pakken minder groot dan meteen echt op een brandtrap te staan, de lift te nemen of een vlucht te maken. De moeilijkheidsgraad van de oefeningen is met VRET veel beter te sturen dan in de gewone realiteit. Oefenen met vliegangst in het echt is bovendien een kostbare zaak.

Voor meer informatie over het Virtual Reality Project kunt u kijken op
* http://mmi.tudelft.nl/~vrphobia.

* Angststoornissen Parnassia


---