Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

11 februari 2005

VROM stopt handhavingsactiviteiten illegaal bouwwerk in Twenterand

Minister Dekker van VROM stopt haar handhavingsactiviteiten tegen de illegaal gebouwde opslagloods van het bedrijf Profile Tyrecenter Heuver in de gemeente Twenterand. In de nieuwe 'sturingsfilosofie' van de Nota Ruimte past het volgens haar niet meer dat een minister van VROM ingrijpt in bestemmingsplannen die niet het belang van het Rijk schaden. Regionaal VROM-Inspecteur Blenkers heeft dit de gemeente namens minister Dekker laten weten.

Handhavingsplicht

Op 19 januari 1999 keurde de provincie Overijssel het bestemmingsplan Profile Tyrecenter Heuver af. Hiermee zette de provincie een streep door de forse uitbreidingsplannen van het bandenbedrijf dat is gelegen in het buitengebied van de gemeente Twenterand. Ondanks dit besluit van de provincie werd er aan de Vroomshoopseweg 25 een opslagloods voor banden gebouwd, in strijd met het bestemmingsplan en zonder bouwvergunning. De VROM-Inspectie constateerde dit aan het eind van het jaar 2000 en heeft daarom de gemeente gevraagd om handhavend op te treden. Omdat de gemeente dit weigerde heeft de Inspectie een drietal rechtszaken gevoerd. Tot in hoogste instantie oordeelde de rechter dat de gemeente ten aanzien van de illegaal gebouwde opslagloods in beginsel de plicht heeft te handh aven.Degemeenteheefthieraangeengehoorgegeven.Welheeftdegemeenteuiteindelijkeennieuwbestemmingsplangemaaktwaarmeedeopslagloodsalsnogwordtgelegaliseerd.

Nota Ruimte

Onlangs is de behandeling begonnen van de Nota Ruimte in de Tweede Kamer. Deze nota bevat de visie van het kabinet op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland, waarbij de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid worden aangegeven. Daarbij kiest het kabinet voor 'decentraal wat kan, en centraal wat moet'. Provincies en gemeenten krijgen veel meer eigen verantwoordelijkheid voor het voeren van ruimtelijk beleid. In deze 'sturingsfilosofie' past het niet meer dat een minister van VROM ingrijpt in bestemmingsplannen die het rijksbelang niet schaden. Het bedrijf Profile Tyrecenter Heuver ligt niet op een plaats waar rijkbemoeienis noodzakelijk is. Het bestemmingsplan valt met deze beslissing van de minister nu alleen nog maar onder de verantwoordelijkheid van de gemeente en de provincie. Provincie

In december vorig jaar heeft de provincie Overijssel het bestemmingsplan dat de opslagloods legaliseert, goedgekeurd. De minister heeft nu besloten hiertegen niet in beroep te gaan en de handhavingsactiviteiten tegen de illegaal gebouwde opslagloods bij het bedrijf Profile Tyrecenter Heuver in de gemeente Twenterand te staken. Dit betekent overigens niet dat burgers en bedrijven nu overal maar illegaal kunnen bouwen. Gemeenten blijven verantwoordelijk voor de handhaving. De provincies en VROM-Inspectie blijven hier op toezien.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19569 )

Dit is een publicatie van: Ministerie van VROM

Rijnstraat 8 - 2515 XP Den Haag

Ministerie van VROM

Staat voor ruimte, wonen, milieu en rijksgebouwen. Beleid maken, uitvoeren en handhaven.

Nederland is klein. Denk groot.