Gemeente Vlaardingen


Heropening VOS Westwijk
11 februari 2005

De Vlaardingse Openbare Scholengemeenschap (VOS) in de Westwijk is vrijdag 11 februari heropend. Het schoolgebouw uit 1962 is volledig heringericht en gerenoveerd en in het bezit van een zogenaamde Technohal met de modernste voorzieningen. De sprekers die gevraagd waren dit feest te openen, hielden alleen een pleidooi voor het VMBO.

Attema tijdens heropening VOS Westwijk Volgens wethouder Anny Attema is 'er geen betere plek te bedenken om jongeren kennis te laten maken met de beroepspraktijk voor ICT, voertuigentechniek of elektrotechniek'. De Technohal is voorzien van de nieuwste snufjes. Vooral dankzij een grote bijdrage van het Fonds Schiedam Vlaardingen en de school zelf.

Kracht
Eerst rector Beij, daarna wethouder Attema en vervolgens Tweede Kamerlid Mariette Hamer verzetten zich in hun speech tegen het slechte image van de scholen voor VMBO (Voortgezet Middelbaar Beroeps Onderwijs). Hamer, tevens initiatiefnemer van het boekje 'Lange leve het VMBO', vindt dat de schoolsoort juist zijn eigen kracht heeft: "Jongens en meisjes volgen samen onderwijs, zij kunnen kiezen voor diverse richtingen binnen één gebouw en kunnen goed doorstromen naar het middelbare beroepsonderwijs".

Tweede kamerlid Hamer Toch wees zij alle docenten en de schoolleiding erop, dat de VMBO-scholen zich nog beter op de praktijk kunnen richten. Ook hoopt ze op verzet tegen het verkeerde beeld dat in de media en door politici wordt geschetst van het VMBO. "Het is ontzettend belangrijk dat we ons allemaal keihard uitspreken vóór het beroepsonderwijs, inclusief het VMBO. We moeten het echt op de kaart zetten!".

Feest voor leerlingen later
De leerlingen van het VOS maken al gebruik van het gebouw, maar waren tijdens de heropening nergens te bekennen. Roostervrij, legde een medewerkster uit. Directeur van het VOS in de Westwijk, John van Beek, was zich hiervan bewust. "De leerlingen krijgen uiteraard nog een hele gezellige dag aangeboden", liet hij weten.

VOS Westwijk, Claudius Civilislaan 41, Vlaardingen (website, zie rechterkolom).