Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 8 februari 2005


---

Altvioliste Esther Apituley bij Bruno Klassiek

Op zaterdag 12 februari a.s. van 16.00 tot 16.45 uur geeft altvioliste Esther Apituley een bijzondere presentatie bij Bruno Klassiek in de Gierstraat te Haarlem. In woord en klank zal Apituley een warm pleidooi houden voor de altviool en haar boeiende kijk op dit prachtige instrument illustreren. Tevens zal zij een aantal stukken van haar nieuwe cd Violent Viola ten gehore brengen. De toegang tot dit unieke optreden is gratis.

In dit Jubileumjaar van Bruno Klassiek vindt in Haarlem opnieuw een uniek optreden door een bijzonder musicus plaats: op zaterdag 12 februari a.s. om 16.00 uur houdt altvioliste Esther Apituley bij Bruno Klassiek een warm pleidooi voor de altviool. Zij geeft haar persoonlijke kijk op de altviool in al zijn facetten en demonstreert de weerbarstige, geheimzinnige klanken van dit mooie instrument. Ook brengt zij enkele stukken van haar nieuwe cd Violent Viola ten gehore. De toegang tot deze presentatie is gratis. Omdat er slechts een beperkt aantal staanplaatsen beschikbaar is, wordt u geadviseerd op tijd in de winkel aanwezig te zijn om het optreden te kunnen bijwonen. Reserveren is helaas niet mogelijk.

Cd- en dvd-speciaalzaak Bruno Klassiek draagt live-muziek overduidelijk een warm hart toe. Inmiddels is het organiseren van presentaties en winkelconcerten van gerenommeerde musici tot een bescheiden, maar rijke traditie van Bruno Klassiek uitgegroeid. Het optreden van Apituley vormt alweer de elfde in de rij muzikale evenementen van Bruno Klassiek.

Altvioliste Esther Apituley is al vele jaren met succes bezig de altviool uit de schaduw van de viool en de cello te halen. Dit doet zij in programma´s en projecten die zich kenmerken door originaliteit, toegankelijkheid en veelzijdigheid. Op haar laatste cd Violent Viola is niet gekozen voor één thema of één componist, maar wordt de altviool als een muzikale staalkaart in al zijn schoonheid, mogelijkheden en emotionele diepgang belicht. De programmakeuze weerspiegelt de diversiteit en de extreme kanten van Apituley s spel en bewijst dat zij én de altviool niet gebonden zijn aan een genre of een stijl. Op de cd Violent Viola staan werken van o.a. Bach, Kodaly, Vieuxtemps, Hindemith, Britten, Stravinsky, Ravel en Dowland.

In Nederland is Apituley een van de weinige altviolisten die zich als soliste profileert. Zij heeft met een groot aantal orkesten solo gespeeld en ook veel kamermuziek in binnen- en buitenland uitgevoerd. Esther Apituley staat erom bekend de traditionele podiumuitvoering van klassieke muziek te doorbreken door een vrije, onorthodoxe manier van optreden. Haar muzikale, persoonlijke benadering is ook op haar laatste cd weer volledig terug te vinden.


---