Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Raad van State vindt metrostation Vijzelgracht veilig

12/02/2005 - Bouwvergunning vernietigd op welstandsaspect

Met het gebruik van roltrappen in plaats van vaste trappen is de veiligheid van het toekomstige metrostation Vijzelgracht voldoende gewaarborgd. Dit blijkt uit de uitspraak van de Raad van State over de bouwvergunning voor het inrichten van het metrostation Vijzelgracht.

In februari 2004 vernietigde de rechtbank van Amsterdam de bouwvergunning die de gemeente had afgegeven voor de inrichting van dit station. De gemeente tekende hoger beroep aan tegen deze uitspraak bij de Raad van State en heeft hierbij vandaag gelijk gekregen. Echter, de Vereniging Bovengrondse had ook bezwaar aangetekend tegen een welstandsaspect. Op dit aspect is de bouwvergunning wel vernietigd. De Raad van State heeft de zaak terugverwezen naar het college van B&W.

Veiligheid inrichting station

Een belangrijk verschil van mening tussen de gemeente en de Vereniging Bovengrondse betreft de vraag of in geval van een calamiteit de passagiers snel en efficiënt het metrostation kunnen verlaten. Cruciaal daarbij is het gebruik van roltrappen. In zijn uitspraak schrijft de Raad van State dat de doorstroomcapaciteit van een roltrap met een treebreedte van 1 meter gelijk kan worden gesteld aan die van een normale vaste trap. Het bouwplan is, zo schrijft de Raad van State niet in strijd met het Bouwbesluit. De Raad van State geeft hiermee aan dat de veiligheid van het nieuwe metrostation gelijkwaardig is aan die van een soortgelijk bovengronds gebouw.

In juli 2004 heeft de Raad van State een vrijwel identieke uitspraak gedaan. Het betrof toen de bouwvergunning voor het station Rokin. Wethouder Mark van der Horst is blij dat het hoogste rechtscollege voor de tweede keer een positieve uitspraak doet over de veiligheid van de toekomstige metro. Ik wil een veilige metro. Voor de tweede keer zegt de Raad van State dat ik daarbij op de goede weg ben, aldus de wethouder.