Ingezonden persbericht

De ezel als reisgenoot, wint snel aan populariteit

ZELHEM, 20050213 -- Nadat Nossa en Richard Edeling in 2002, besloten om hun twee ezeltjes te verhuren voor wandeltochten, is hun bedrijfje in een rap tempo gegroeid. Na een eerste start op de Veluwe, met twee ezels, staan er nu 21 ezels in de stal te wachten op het nieuwe vakantieseisoen. De groei is er nog steeds niet uit. De Edelingen, betrekken in april 2005 een nieuwe locatie, een voormalige vuilstort te Zelhem.


Nossa en Richard Edeling, gingen vaak op stap met hun twee ezels. De kinderen en de bagage werd bovenop de ezel vervoerd. Meestal werden ze uitgelachen om hun "dwaze"manier van vakantie vieren. Maar toch er waren wat mensen die hun dieren ook wel een dagje mee op stap wilden nemen. Via een snel uitbreidend netwerk, werd de belangstelling voor de dieren zo groot dat ze er misschien een aardige bijverdienste in zagen.

Richard: Op een avondje heb ik niet gehinderd door enige kennis van de computer een website in elkaar geknutseld, puur hobbymatig en zeker niet in de veronderstelling dat er echt veel bezoekers op af zouden komen.

Niet bleek echter minder waar. De website draaide maar kort en de klanten dienden zich aan. SNP reizen en het Nivon zagen er een leuk product in en voordat ze beseften wat er gebeurde, hadden ze ineens een serieus bedrijf. Toen nog gevestigd op de Veluwe, waar de noodzakelijke uitbreidingsplannen moeilijk te realiseren waren.

Gelukkig blijkt een ezel koppig en blijft hij soms stokstijf staan. Niet altijd even leuk maar toen een ezel van Ezelstal de Edelingen dit deed op het marktplein te Zelhem, gaf dit een ambtenaar van de afdeling toerisme en recreatie dit de gelegenheid om die bijzondere ezel eens verder te bekijken. Via de koppige ezel werden de contacten al snel gelegd en bleek dat datgene wat op de Veluwe niet mogelijk was, juist in Zelhem een goed toekomstperspectief gaf.

Ezelstal de Edelingen is sedert april 2004 gevestigd te Zelhem op een tijdelijke locatie en verhuisd medio april naar een geweldige nieuwe plek. Een groot heuvellandschap met daaronder een heleboel vuilnis.

Nossa: Het wandelen met een ezel is leuk, zeker in de achterhoek, een landschap wat ook voor de wandelaar enorme variatie op slechts enkele kilometer biedt. Dat het wandelen met de ezel zo aan zal slaan had ik nooit verwacht. De kracht van de ezel is dat het enorme lieve knuffels zijn. De kracht van ons bedrijf is dat wij het bedrijf samen doen en het vooral leuk vinden. Wij hebben nooit een bedrijfsplan gemaakt maar leven met de stelling dat zolang wij de dieren, onze kinderen en onszelf kunnen voeden het goed is. Richard zit volledig in het bedrijf, ik werk nog een aantal uren per week voor een werkgever en dat is een perfecte combinatie.




Ingezonden persbericht