Gemeente Schiedam


Vervanging Koemarktbrug

Over anderhalve week, op zondag 13 februari 2005 om 01.30 uur start ONS in opdracht van de gemeente Schiedam met werkzaamheden ter vervanging van de Koemarktbrug zoals dat vorig jaar is aangekondigd. Om de verkeersoverlast tot een minimum te beperken is door het College van Burgemeester en Wethouders van Schiedam besloten dat er een tijdelijke (vaste) autobrug van zes meter breed komt waardoor er sprake zal zijn van aanzienlijk kortere periodes van afsluiting voor het snelverkeer. Ook is besloten dat nog voordat de Koemarktbrug wordt afgesloten, er voor het langzame voetgangers-/fietsverkeer een aparte brug wordt geplaatst over de Lange Haven. Deze komt dan vlak naast de tijdelijke autobrug. Fietsers en voetgangers zullen dus vrijwel geen hinder ondervinden van de werkzaamheden aan de Koemarkt brug.

De tijdelijke autobrug wordt geplaatst op de huidige landhoofden en is breed genoeg voor tweerichtingsverkeer. Lage vloerbussen kunnen er overheen en er is geen sprake van gewichtsbeperking. De hoogte van de tijdelijke brug is een meter hoger dan de huidige brug en geeft evenals de voetgangers-/fietsersbrug geen problemen voor de doorvaart.

Vanaf de start op zondag 13 februari tot zaterdag 19 februari wordt autoverkeer dat over de Koemarktbrug wil, omgeleid. Gewerkt wordt die week het inrichten van het werkterrein, aan de plaatsing van de tijdelijke autobrug en aan de wegaansluitingen.

Vanaf zaterdag 19 februari om 05.00 uur zal de tijdelijke autobrug berijdbaar zijn.

Begin april 2005 gaat de tijdelijke autobrug er een dag uit en zal er sprake zijn van een wegomleiding.

Vanaf maandag 30 mei (aanvang dienst RET) om 05.00 uur tot en met vrijdag 17 juni 2005 om 18.00 uur zal het autoverkeer over de Koemarktbrug weer gestremd zijn vanwege plaatsing van de nieuwe brug.

Op zaterdag 18 juni 2005 zal de nieuwe Koemarktbrug voor alle verkeer worden opengesteld. Overigens zullen op de nieuwe brug de karakteristieke oude brugleuningen weer worden gebruikt.

Belangrijkste omleidingroutes:

* voor stedelijk verkeer en voor verkeer vanuit Schiedam (ten westen van de brug) naar Rotterdam (vice versa): vanaf Plein 40/45 een omleiding over de Burgemeester van Haarenlaan ¿ Burgemeester Knappertlaan;

* voor doorgaand verkeer (heen en terug) vanaf A20/industrieterreinen richting Schiedam (ten westen van de brug) vanaf Plein 40/45 omleiding over de Burgemeester van Haarenlaan ¿ Burgemeester Knappertlaan;