TROS

Persbericht
7 februari 2005

Finale Nationaal Songfestival 2005 live op televisie

Vakjury en publieksjury kiezen samen winnend lied

Op zondag 13 februari aanstaande is in een gezamenlijke uitzending van de TROS en de NOS rechtstreeks via Nederland 2 de finale te zien van het Nationaal Songfestival 2005. Tussen 20.55 en 22.55 uur strijden vanuit het Pepsi Stage in Amsterdam twaalf artiesten om de eerste plaats. De winnaar zal Nederland vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in de Oekraïne. De presentatie van de finale van het Nationaal Songfestival is in handen van Nance en Hans Schiffers.

Tijdens de finale van het Nationaal Songfestival worden twaalf liedjes ten gehore gebracht. Deze liedjes zijn geselecteerd tijdens vier voorronden, die tussen 20 januari en 10 februari zijn gehouden. De artiesten strijden om een ticket naar Kiev, waar op 19 mei 2005 de halve finale van de 50ste editie van het Eurovisie Songfestival wordt gehouden. Mocht Nederland de halve eindstrijd doorkomen, dan wacht op 21 mei de finale.

De finale van 13 februari begint - na een korte introductie van de artiesten - met het zingen van de twaalf liedjes. Aansluitend kennen zowel een vakjury als een publieksjury punten toe aan de liedjes. De vaste vakjury uit de voorronden, bestaande uit Cornald Maas (voorzitter), Esther Hart en Paul de Leeuw, krijgt in de finale versterking van twee juryleden. Het gaat om een jurylid namens de luisteraars van Radio 2. En er is een jurylid namens in Nederland studerende buitenlandse conservatoriumstudenten, afkomstig uit 10 Songfestivallanden. In totaal vergeven de vijf juryleden tijdens de finale 290 punten. Dit aantal is de optelsom van de 58 punten die ieder jurylid mag toekennen volgens de formule 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, en 1 punten.

Ook het publiek heeft 290 punten te vergeven. Zij doet dit door via televoting en sms een stem uit te brengen op het favoriete liedje. Dij doet dat nde buitenlanders. e totaal-percentages van het publiek worden vervolgens omgerekend naar punten.

In totaal zijn er door jury en publiek tezamen dus 580 punten te vergeven. Het liedje met de meeste punten wint het Nationaal Songfestival en gaat naar het Eurovisie Songfestival dat in mei 2005 wordt gehouden. Mochten twee liedjes gelijk in puntenaantal eindigen, dan wint het liedje dat van het publiek de meeste punten heeft gekregen.

In de tijd dat er door het publiek gestemd kan worden, zal een aantal artiesten optreden met een repertoire uit 50 jaar Eurovisie Songfestival-geschiedenis.

Aan het einde van de uitzending, als de winnaar bekend is, wordt er eerst een prijs uitgereikt aan de tekstschrijver en componist van het winnende lied. Dat gebeurt door Re-union, de groep die het afgelopen jaar het Nationaal Songfestival won. Aansluitend treedt de winnaar nogmaals op met het winnende lied.

Finale Nationaal Songfestival:
TROS/NOS, zondag 13 februari, 20.55 - 22.55 uur, Nederland 2

Noot voor de pers,