Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

11 februari 2005

Dekker spreekt in VS over ruimte en wonen

Minister Dekker reist zondag 13 februari naar de Verenigde Staten om te praten over ruimtelijke ontwikkeling en huisvesting. Het bezoek komt tot stand wegens een verzoek van commissioner Campbell (Milieu) van de deelstaat New Jersey tot hernieuwde samenwerking met VROM. Dit keer op het gebied van verstedelijking (smart growth), eerder al op milieugebied (Kyoto). De verschillen tussen Nederland en de Verenigde Staten zijn groot als het gaat om bijvoorbeeld de problematiek van de stedelijke ontwikkeling en de verhouding tussen stad en land. Amerika kent een sterke bevolkingsgroei en de beschikbare ruimte is vaak omvangrijk.

Daarentegen is de situatie in de deelstaat New Jersey op punten vergelijkbaar met Nederland. In New Jersey is sprake van grote verstedelijking wat vraagstukken oplevert als het gaat om ontsluiting en infrastructuur. Er zijn vergelijkbare maatschappelijke ontwikkelingen, zoals het toenemend autogebruik, behoefte aan wonen in groen, behoefte aan behoud van landschap en natuur, versterken van de economie met herstructurering bedrijvigheid en steden. Anders dan in Nederland is de rol van de particuliere sector groot als het gaat om stedelijke ontwikkeling. New Jersey voert al tientallen jaren ruimtelijk beleid, de laatste tijd onder de naam 'smart growth'.

New Jersey

Maandag 14 februari spreekt minister Dekker in New Jersey met de heer Campbell van the New Jersey Department of Environmental Protection en met burgemeester de heer Healy over herontwikkeling in de stad. Die dag wandelt zij door het stadscentrum en langs de Hudson River om een indruk te krijgen van de ontwikkelingen.

Een dag later spreken de minister en wethouder Pastors over ruimtelijk beleid. Later zal er gediscussieerd worden over verschillende onderwerpen. Zo zal mevrouw McManimon Executive Director of the Office of Smart Growth een discussie over publiek private samenwerking begeleiden.

Washington

Woensdag 16 februari praat minister Dekker in Washington met vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van huisvesting en stedelijke ontwikkeling (US Department of Housing and Urban Development), waaronder de heer Jackson, The Secretary of Housing and Urban Development. Vervolgens heeft zij gesprekken met vertegenwoordigers uit de huisvestingswereld, onder meer met de heer Kelly, Executive Director of the DC Housing Authority.

De volgende dag wordt de minister geïnformeerd over het King Farm Community Building. Dat is een project met een combinatie van gemengde huisvesting, huur- en koopwoningen, winkels, kantoren en groen. Voor de bewoners geldt een streng regime als het gaat om bijvoorbeeld de vuilnis buiten zetten en het parkeren van de auto's. De delegatie krijgt daar een rondleiding. Eind van deze dag vliegt de minister terug naar Nederland.

De minister reist samen met verschillende wethouders, corporatiedirecteuren en vertegenwoordigers van de vereniging voor projectontwikkelaars, de Neprom.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19567 )

Dit is een publicatie van: Ministerie van VROM

Rijnstraat 8 - 2515 XP Den Haag

Ministerie van VROM

Staat voor ruimte, wonen, milieu en rijksgebouwen. Beleid maken, uitvoeren en handhaven.

Nederland is klein. Denk groot.