Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Van: Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) Aan: Perscontacten
Datum: 7 februari 2005

JOVD bezoekt Turkije
Jonge liberalen zoeken Turks enthousiasme

De liberale Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) bezoekt van 13 tot en met 17 februari Istanbul. Daar zullen zeventien jonge liberalen met Turkse jongeren en maatschappelijke organisaties van gedachten wisselen over de toetreding tot de Europese Unie. De jonge liberalen verwachten veel enthousiasme over de Europese Unie aan te treffen bij de jongeren aldaar. De JOVD wordt vergezeld door VVD Tweede Kamerlid Fadime Orgu en VVD Europarlementariër Jan Mulder.

De JOVD zal tijdens de studiereis met eigen ogen en oren een oordeel vellen over de beslissing om Turkije toe te laten treden tot de Europese Unie. De jonge liberalen hebben al ruim een jaar geleden bepaald geen principiële bezwaren te hebben tegen toetreding van Turkije. Zij willen zich nu verdiepen in de sociaal-maatschappelijke, culturele en economische aspecten van de Turkse samenleving. Het doel is niet om de Kopenhagen-criteria te toetsen, maar om het enthousiasme onder de doorsnee burgers, in het bijzonder jongeren, te peilen. Landelijk Voorzitter Hans de Backer: "De Turkse politieke elite ziet toetreding als onontkoombaar om verder te gaan met modernisering en mee te kunnen in de vaart der volkeren. Wij zijn benieuwd of de gemiddelde burger daar ook zo over denkt."

De studiereis past in de inspanningen die de JOVD doet om als eerste Nederlandse politieke jongerenorganisatie een uitgebreid netwerk op te zetten in deze kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. "Turkije krijgt in de toekomst ongetwijfeld een belangrijke stem in de Unie. Op dit moment is de liberale stroming in Turkije te verwaarlozen. Er is dus nog ontzettend veel werk te verzetten, om ook in Turkije onze liberale bases vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid uit te dragen," aldus De Backer.

-- einde persbericht --



Ingezonden persbericht