Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 11 februari 2005

Valentijn in Apenheul

In Apenheul was een jong apenvrouwtje van de rode titi's van 2 jaar oud alleen achtergebleven na het vertrek van haar oudere zus naar de dierentuin van Basel. Gelukkig duurde het niet lang voor er een 5 jaar oud mannetje beschikbaar kwam in een Franse dierentuin. Kort na zijn aankomst in Apenheul werden de twee apen aan elkaar voorgesteld en het was liefde op het eerste gezicht. In een mum van tijd deelden zij hun nachthok en sliepen zij met de staarten in elkaar gedraaid - zoals titi's dat horen te doen. Het vrouwtje is nog aan de jonge kant voor een succesvolle zwangerschap, maar er is goede hoop voor de toekomst.

Er bestaat een Europees fokprogramma voor de rode titi (Callicebus cupreus), de soort waartoe de Apenheulse dieren behoren. Het oudere vrouwtje dat in het kader van dit programma aan een mannetje in Basel werd gekoppeld, was nogal bang uitgevallen. Ze durfde in Apenheul niet naar buiten, waar de titi's, met een aantal andere apensoorten, de beschikking hebben over een groot, bosachtig terrein. De titi's zijn daardoor lang niet zichtbaar geweest voor de bezoekers. Het nieuwe mannetje komt uit La Vallée des Singes waar hij enige vrijheid wel was gewend: hij is erg ondernemend en neemt zijn nieuwe partner overal mee naar toe. Dat het zo goed klikt tussen de twee is wel erg prettig: titi's sluiten, net als dwergaapjes, een 'huwelijk' dat voor het leven duurt. Een titi is een apensoort die voorkomt in Zuid-Amerika, Colombia. Met drie of vier kinderen bewonen ze de lagere gedeelten van het regenwoud. Titi's zijn de hele dag op zoek naar voedsel, voornamelijk vruchten, maar op het heetst van de dag houden ze een siësta.

Alhoewel de dieren overdag ook af en toe rusten met de staarten in elkaar gedraaid, zullen de meeste bezoekers het aandoenlijke schouwspel van de in elkaar gedraaide staarten niet vaak zien. Wel zijn de afdrukken in de wollige staarten goed te zien.


- - - einde bericht - - -


Ingezonden persbericht