Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 11-02-2005

Televisie
TWEEVANDAAG
Uitzending 14, 15, 16, 17 en 19 februari
Nederland 2, 17.58 uur

TWEEVANDAAG HELE WEEK IN TEKEN KYOTO-VERDRAG

Woensdag treedt het Kyoto-verdrag 'ter bescherming van de aarde' in werking: TWEEVANDAAG doet de hele week verslag .

Het heeft zeven jaar geduurd, maar aanstaande woensdag treedt het Kyoto-verdrag dan eindelijk in werking. Voor TWEEVANDAAG is dat aanleiding om uitgebreid te berichten over nut, noodzaak en gevolgen van de gemaakte afspraken. Uit reacties van kijkers op eerdere reportages over het klimaat en de opwarming van de aarde is gebleken dat veel mensen zich grote zorgen maken over de toekomst. TWEEVANDAAG besteedt deze hele week aandacht aan de staat van de aarde en welke afspraken er gemaakt zijn om de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd te beperken.

De inmiddels 22.000 deelnemers aan het TweeVandaag Opinie Panel krijgen een enquête voorgelegd met vragen over de mate waarin zij zich zorgen maken, wie of wat vooral verantwoordelijk is voor de verandering van het klimaat, over hun milieubewustzijn en - als het over de oplossingen gaat - de verwachtingen die zij hebben van dit kabinet. Ook kunnen panelleden aangeven tot welke offers zijzelf bereid zijn. De uitslag van de enquête krijgt aandacht in de uitzending van zaterdag.

Maandag legt TWEEVANDAAG in een reportage uit wat het verdrag van Kyoto inhoudt en wat we ervan gaan merken. Hoe onomstotelijk is nu bewezen dat menselijk ingrijpen de oorzaak is van de temperatuurstijging en alle gevolgen die dat heeft? Wetenschappers en sceptici zijn het er over eens dat 'Kyoto' een druppel op de gloeiende plaat is. Om het broeikaseffect terug te dringen zijn meer maatregelen nodig. Het verdrag is zwaar bevochten en uiteindelijk door bijna alle geïndustrialiseerde landen getekend, maar niet door de grootste vervuiler op aarde: de Verenigde Staten.

Dinsdag besteedt TWEEVANDAAG uitgebreid aandacht aan de handel in emissierechten; dat is 'big money'. Voor bedrijven in de zware industrie (zoals olie-, staal- en energiebedrijven) heeft Kyoto grote gevolgen. Deze bedrijven gaan betalen voor de uitstoot van het broeikasgas CO2. Wie teveel vuile lucht de atmosfeer inpompt, moet 'uitstootquotum' van een ander bedrijf zien te bemachtigen. Het recht om te vervuilen wordt geld waard. Hoe gaat deze emissiehandel in de praktijk werken? En helpt dit het broeikaseffect tegen te gaan? In TWEEVANDAAG een reportage over de Nederlandse oprichter van een beurs in emissiehandel en voor- en tegenstanders.

Het einde van het olietijdperk en de 'hoe-nu-verder-vraag' worden behandeld in de uitzending van woensdag. Vooraanstaande geologen en olieboeren waarschuwen dat de olie opraakt. Fossiele brandstoffen worden schaarser, terwijl de vraag ernaar sterk groeit. Aandacht voor de gevolgen van de toekomstige schaarste en de mogelijkheden van nieuwe alternatieve energiebronnen.

De wereldtemperatuur loopt veel sneller op dan we tot nu toe dachten. Over 25 jaar al kan het tien graden warmer zijn op aarde, met alle rampzalige gevolgen van dien. We hebben de omvang van het broeikaseffect volledig onderschat. Global dimming - een nieuw ontdekt verschijnsel - heeft de aarde tot nu toe afgekoeld zonder dat we dat wisten. Vuile deeltjes in de lucht, die vrijkomen bij het verbranden van brandstoffen, blijken het zonlicht te blokkeren, waardoor de aarde minder warm wordt. Nu we de laatste jaren de luchtvervuiling terugdringen valt dit verkoelende effect weg. Is de wereld voor het eind van deze eeuw een woestijn? Donderdag in TWEEVANDAAG een uitgebreide reportage.

Vrijdag is er geen uitzending van TWEEVANDAAG in verband met schaatswedstrijden.

Op zaterdag presenteert TWEEVANDAAG de uitslag van de klimaatenquête onder de 22.000 deelnemers aan het TweeVandaag Opinie Panel en krijgen een of meerdere studiogasten de gelegenheid om op deze uitslag te reageren.

Zie ook: www.tweevandaag.nl

(Onderwerpen onder voorbehoud)