Gemeente Zevenaar


Ondanks tekort begroting 2005 toch ruimte voor nieuw beleid

Ondanks een begrotingstekort van 0,7 miljoen maakt de gemeente Zevenaar toch geld vrij voor nieuw beleid. Voor het jaar 2005 is de dekking van het tekort geregeld. Voor de volgende jaren zal de gemeenteraad ná de komende zomer besluiten nemen.

Begrotingsresultaat
Het college van burgemeester en wethouders biedt deze week de Begroting 2005 aan de gemeenteraad aan. Het is de eerste begroting van de per 1 januari 2005 nieuw gevormde gemeente Zevenaar. Deze begroting vertoont een tekort van 677.746.
In het voorjaar van 2004 maakten de toenmalige gemeenten Angerlo en Zevenaar een voorspelling voor het begrotingsresultaat 2005. Er werd een gezamenlijk nadelig resultaat van 457.000 verwacht. Sindsdien is het resultaat dus met ongeveer 220.000 verslechterd.

Tegenvaller
De belangrijkste oorzaak van deze verslechtering is de daling van het bedrag dat de gemeente van het Rijk ontvangt, de zogenaamde Algemene uitkering uit het gemeentefonds. Dit bedrag is afhankelijk van de hoogte van de uitgaven die het Rijk zelf verricht. Omdat het Rijk op veel uitgaven fors bezuinigt, daalt ook de uitkering van het Rijk aan de gemeenten. Voor Zevenaar gaat het hierbij om 0,8 miljoen. Ook daalt de uitkering als gevolg van de herindeling; door de systematiek van de uitkering krijgt de nieuwe samengevoegde gemeente minder dan de beide afzonderlijke gemeenten in het verleden. In totaal gaat het om een lagere uitkering van bijna 1,1 miljoen.

Meevallers
Het nadeel voor de gemeente Zevenaar is gelukkig beperkt gebleven, dankzij de eerdere bezuinigingen waartoe al in 2002 is besloten. Verder zijn er in de begroting nog enkele meevallers te bespeuren. Zo kan er door het samengaan van beide gemeenten voor meer dan 450.000 worden bespaard op de personeelskosten. Doordat het vroegere Didamse deel van het industrieterrein Hengelder aan het grondgebied van de nieuwe gemeente is toegevoegd, wordt een hoger bedrag aan Onroerende-zaakbelastingen ontvangen.

Dekkingsplan
Natuurlijk wil de nieuwe gemeente Zevenaar graag starten met een sluitende begroting. Maar de nieuwe gemeente Zevenaar wil ook (zoveel mogelijk) de besluiten respecteren die in 2004 zijn genomen door de gemeenteraden van Angerlo en Zevenaar
De begroting is sluitend gemaakt door het treffen van een aantal maatregelen, voorlopig alleen voor het jaar 2005. Het gaat hierbij om het wat later of tijdelijk niet invullen van openstaande vacatures voor bijna 270.000, het uitstellen van investeringen waartoe eerder al wel was besloten voor een bedrag van bijna 140.000 en tenslotte om het gebruiken van bestaande reserves voor een bedrag van 270.000.

Financieel beeld komende jaren
Het hierboven beschreven dekkingsplan geldt alleen voor het jaar 2005. Voor de periode vanaf het jaar 2006 zal een andere oplossing moeten worden gezocht, zodat ook op lange termijn de nieuwe gemeente een goede financiële basis krijgt. Daarbij moet worden meegenomen dat ook in de komende jaren nieuwe ontwikkelingen op de gemeente afkomen. Hiervoor moet geld beschikbaar zijn. Ook de verdere uitwerking van de gemeentelijke herindeling zal misschien nog tot kosten leiden. Ook zal nog bekeken worden hoe wordt omgegaan met de zaken die in 2005 zijn uitgesteld. Om in de toekomst weer een sluitende begroting op te kunnen stellen is goed overleg nodig tussen de gemeenteraad, burgemeester en wethouders en de gemeentelijke organisatie. In ieder geval moet hierbij aandacht worden besteed aan de volgende vragen:


* Hoe kan de gemeente met minder mensen en minder geld de bestaande diensten verlenen?

* Welke diensten wil de gemeente handhaven en welke niet en wat wordt het kwaliteitsniveau van deze diensten?
* Is verhoging van de gemeentelijke tarieven (bijvoorbeeld de belastingen en de leges) een optie?

Burgemeester en wethouders vertrouwen erop dat de juiste keuzes worden gemaakt zodat in de toekomst een gezond financieel beeld blijft bestaan.

Nieuw beleid
In het afgelopen voorjaar hebben de gemeenteraden van Zevenaar en Angerlo al besluiten genomen over nieuwe uitgaven en investeringen in 2005. De gemeenteraden moesten daarbij een keuze maken uit een groot aantal voorstellen. Ook toen al was bekend dat de uitgaven de inkomsten zouden overstijgen wanneer alle nieuwe voorstellen ook daadwerkelijk zouden worden uitgevoerd. Bij het bepalen van die keuzes is allereerst gekeken naar de noodzakelijkheid van de betreffende uitgaven. Zaken die hierbij ook van belang zijn betreffen de continuïteit van de bedrijfsvoering, met name die van de buitendienst, en de persoonlijke veiligheid van medewerkers en cliënten. Tenslotte heeft ook een politieke afweging plaatsgevonden.

Hieronder volgt een opsomming van een aantal belangrijke nieuwe uitgaven in 2005 waartoe dus reeds in het afgelopen voorjaar is besloten.

Brandweermaterieel voor de brandweerpost in Zevenaar en Giesbeek Het gaat hierbij o.a. om de aanschaf van een warmtebeeldcamera en van redgereedschap en van beschermende kleding ten behoeve van de brandweerpost in Giesbeek. De inzet van een warmtebeeldcamera is met name bij ernstige rookontwikkeling noodzakelijk voor de veiligheid van het brandweerpersoneel.

Vernieuwing fietspad Pannerdenseweg
Het fietspad langs de Pannerdenseweg is momenteel van slechte kwaliteit. Schade door de groei van boomwortels, oneffenheden in het asfalt e.d. zijn hier de oorzaak van. Om het fietsen op deze weg aantrekkelijker te maken, worden de slechte plekken hersteld. Daarna wordt de gehele weg van een 4 cm dikke laag asfaltbeton voorzien. Ook worden de aansluitingen op inritten aangepast.

Herinrichting trottoirs Schilderspoort - Rembrandtplein - Jeroen Boschstraat
De trottoirs langs deze wegen vertonen veel oneffenheden. Er is sprake van losse tegels en op sommige locaties zijn er afwateringsproblemen. Een deel van de trottoirs kan als overtollig worden beschouwd en zal dan ook tijdens de herstraatwerkzaamheden worden omgezet naar een groenvoorziening.

Reconstructie kruispunt Lentemorgen - Platanenlaan - Ringbaan-noord Dit kruispunt vertoont ernstige spoorvorming en scheuren. De spoorvorming betreft hoofdzakelijk de toeleidende wegen voor de stop-streep van de verkeersregelinstallatie (afremmen en optrekken). Een goede constructieve oplossing is het aanbrengen van een ZOAB-mengsel. Deze methode is eerder ook toegepast op het kruispunt Ringbaan Noord - Doesburgseweg - Ringbaan Oost en voldoet goed. Tevens dienen bij het vervangen van de verharding de detectielussen van de verkeersregelinstallatie opnieuw te worden aangebracht.

Vervanging lichtmasten
Alle lantaarnpalen in de gemeente zijn geïnspecteerd op roestvorming. Daaruit is gebleken dat ongeveer 150 masten moeten worden vervangen. Bij andere lantaarnpalen blijkt dat het ondergrondse deel rot is, waardoor de stabiliteit van de mast is verminderd (dit is met name het geval bij de lichtmasten die vóór 1970 zijn geplaatst) Al deze palen zullen in 2005 en de jaren daarna worden vervangen.

Verbeteren parkeergelegenheid Zonegge 24 en omgeving Nieuwe Doelenstraat
Het Stationskwartier moet toegankelijk zijn voor vrachtvoertuigen. Dit heeft geleid tot een parkeerverbod op de Oude Wal. Het bieden van vervangende parkeermogelijkheden binnen de bestaande verharding blijkt niet mogelijk. Gezien de hoge parkeerdruk in deze omgeving is het gewenst hierin alsnog te voorzien. Deze compensatie kan gevonden worden in de grasstroken naast de Oude Wal en /of naast de parallelweg van de Nieuwe Doelenstraat.
Door uitbreiding van de politieformatie en door het samenbrengen van een aantal gezondheidstaken in een nieuw medisch centrum zal de parkeerdruk op de Zonegge toenemen. Door aanleg van nieuwe parkeerplaatsen wordt in deze behoefte voorzien en blijft de doorstroming in de wijk gegarandeerd.

Huisvestingsvoorzieningen Bernard Ruysschool in Angerlo In de loop van het jaar - na de realisatie van de verbouw van de Nicolaasschool - zullen aan de buitenzijde van het gebouw van de Bernard Ruysschool onderhoudswerkzaamheden en schilderwerk worden uitgevoerd.

Vervanging glijbaan in het Lentebad
De glijbaan in het Lentebad wordt vervangen door een nieuwe glijbaan. Het zwembad wordt hierdoor aantrekkelijker. De glijbaan gaat straks buitenom en er worden diverse effecten in verwerkt. De glijbaan verdwijnt uit het 25-meterbassin en komt uit in een deel van de wintertuin. Hierdoor ontstaat een beter overzicht en dus een verbetering van de veiligheid. Deze aspecten zijn ook van groot belang in verband met de verscherpte eisen op dit gebied

Vervanging beregeningsinstallatie sportpark De Buitenboom in Babberich De beregeningsinstallatie op sportpark de Buitenboom wordt vervangen en daarnaast voorzien van een nieuwe pomp op een andere plaats. Hierdoor zullen in de toekomst alle velden tegelijkertijd kunnen worden beregend.

Vervanging bruggen in park Rosorum
In 2003 zijn verschillende noodreparaties uitgevoerd aan de bruggen in park Rosorum. Het gaat om houten bruggen die dertig jaar geleden zijn geplaatst en nu verrot zijn. Om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan dienen de bruggen vervangen te worden. Hierbij dient de vervanging van houten bruggen vergeleken te worden met bruggen van beton èn hout, en met bruggen van staal èn hout. Betonnen en stalen bruggen hebben een langere levensduur dan houten bruggen.

Vervanging kunstgrastennisbanen De Does in Giesbeek De levensduur van de twee kunstgrasbanen van Tennisvereniging De Does in Giesbeek is al ver overschreden. De veiligheid van de banen komt hierdoor in het gedrang. De gemeente zal bijdragen in de kosten van vervanging door nieuwe kunstgrasbanen.

Brandveiligheidsvoorzieningen in bibliotheek Zevenaar en theater Bommersheuf
In het gebouw van de bibliotheek wordt ter vergroting van de brandveiligheid een ontruimingsinstallatie aangebracht. De gemeente betaalt de helft van de kosten. Ook voor theater Bommersheuf zijn maatregelen voor het vergroten van de brandveiligheid doorgevoerd.