Gemeente Den Haag

februari 2005
Regels dakopbouwen Rustenburg-Oostbroek vastgesteld (14 februari)

Het college van B&W heeft de Nota Dakopbouwen voor Rustenburg-Oostbroek vastgesteld. Basis van deze nota is een stedenbouwkundig onderzoek bestaande uit onder andere een analyse van de bebouwing en openbare ruimte in de wijk. Over de nota is ook overleg geweest met de bewoners. Op basis van hun inbreng is nog eens kritisch gekeken naar de gevolgen voor bezonning en zijn op dit punt de eisen aan de dakopbouw extra verduidelijkt.

De nota geeft een stedenbouwkundig kader aan de hand waarvan aanvragen voor een dakopbouw in deze buurt kunnen worden getoetst. Inzet van B&W hierbij is om ruimte te geven aan dakopbouwen maar wel met behoud van stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit. Onlangs zijn hiervoor ook regels vastgesteld voor de Bloemenbuurt. De nota wordt doorgestuurd naar de gemeenteraad en zodra de raad een besluit neemt kan de nota als leidraad gelden bij de beoordeling van bouwaanvragen voor dakopbouwen. Uiteindelijk zal de nota in een nieuw bestemmingsplan worden opgenomen.

Gedetailleerd
Uitgangspunt bij de nota is dat er wordt ingespeeld op de behoefte van meer woonruimte en het vasthouden van de zittende bewoners. Wethouder Marnix Norder (Wonen) over de nota: 'Voor de vitaliteit van de stad vindt het college van B&W het belangrijk dat mensen die iets meer ruimte nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze kinderen krijgen, binnen de stad en zelfs de wijk geschikte woonruimte kunnen vinden. Voor de sociale samenhang in de wijk is dat beter. Daarbij is het wel belangrijk dat dit gebeurt met behoud van de bestaande kwaliteit van de woning en van Rustenburg-Oostbroek. Dat betekent onder meer dat heel gedetailleerd wordt gekeken naar bijvoorbeeld het bouwmateriaal, de richtlijnen van de welstandsnota, de wijze van aansluiting van de gevel en de gestelde norm voor schaduwhinder.'
Meerdere typen dakopbouwen zijn binnen de gestelde eisen vervolgens mogelijk. Zo is in Rustenburg-Oostbroek in de wat bredere straten vanuit de voorgevel een dakopbouw mogelijk en in de wat smallere straten een kapverdieping. Woningen gelegen aan strategische plekken zoals pleinen kunnen een volledige verdieping toegevoegd krijgen. Aan de achterzijde van de bebouwing wordt uitgegaan van een teruggelegde gevel in verband met bezonning en privacy.