Ingezonden persbericht

Jonge Democraten en CDJA bezetten SER-gebouw

De Jonge Democraten en het CDJA, de jongerenorganisaties van D66 en het CDA, dragen morgen een stoel het hoofdgebouw van de Sociaal-Economische Raad (SER) binnen. Met deze actie eisen de organisaties een 'jongerenzetel' in de SER. Deze zetel moet tegenwicht bieden aan het 'hoge ouderengehalte' in de raad. De jongeren verlaten het SER-gebouw morgen niet meer als aan hen geen zitting wordt verleend.

Ronald van Bruchem en Jan Paternotte, voorzitters van CDJA en JD: ,,De SER heeft na het sociaal akkoord alleen maar adviezen gegeven die ongunstig zijn voor jongeren. Het is niet toevallig dat vooral de verouderde vakbonden hierin hun stem hebben gehad. Hoog tijd dus voor een jongerenzetel.'' Voorbeelden van korte-termijnadviezen noemen Van Bruchem en Paternotte het advies om de AOW-gerechtigde leeftijd in stand te houden en de kortdurende WW af te schaffen.

Van Bruchem en Paternotte hebben eerder in 'het Parool' op 15 oktober 2004 een opinieartikel gepubliceerd waarin zij het ondemocratische karakter van de SER aanvallen. Met een jongerenzetel willen ze meer balans brengen tussen belanghebbenden en vertegenwoordigers. 'Bij het bespreken van lange termijnbeleid behoort ook de toekomst aan tafel te zitten', aldus de voorzitters.


---
De Jonge Democraten zijn de politieke jongerenorganisatie gelieerd aan D66. Op 23 september bezetten zij het FNV-gebouw in Amsterdam Sloterdijk. Voorzitter is de 20-jarige student Jan Paternotte uit Amsterdam. Het CDJA is de politieke jongerenorganisatie van het CDA. Op het CDA-congres in november verkreeg het CDJA steun voor een motie ter behoud van de kortdurende WW. Voorzitter is de 23-jarige student Ronald van Bruchem uit Tiel.