Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-021

Den Haag, 14 februari 2005

FIOD-ECD ontrafelt grote carrouselfraude

De FIOD-ECD heeft op 3 februari ruim 14.000 mobiele telefoons en CPU's (computer processing units) op Schiphol in beslag genomen. Met deze inbeslagname is vermoedelijk een grote carrouselfraude in de Europese Unie bloot gelegd. Vastgesteld is dat sinds 2003 al eerder grote partijen mobiele telefoons en computeronderdelen van eigenaar zijn gewisseld in eenzelfde carrousel. Het fraudebedrag wordt geschat op miljoenen Euro's.

De goederen, die vorige week zijn onderschept zijn oorspronkelijk afkomstig uit Dubai en de Verenigde Staten en hebben een totale waarde van circa 4,5 miljoen euro. Nederland werd in deze zaak gebruikt als doorvoerland. Nadat de goederen in Nederland ten invoer waren aangegeven zouden zij eerst door een Amsterdams bedrijf worden 'geleverd' aan bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. De Engelse bedrijven zouden vervolgens de Engelse VAT (BTW) niet voldoen.

Bij carrouselfraude is altijd ten minste sprake van drie partijen en een grensoverschrijding. De goederen wisselen in de praktijk (soms meerdere malen) van eigenaar en van land. Ergens in de keten wordt door een bedrijf geen aangifte gedaan en BTW betaald over de ingevoerde goederen, maar het bedrijf aan wie de goederen verkocht zijn vraagt vervolgens bij uitvoer wel BTW terug. Bij carrouselfraude worden vaak goederen met een hoge waarde gebruikt die klein en dus makkelijk te vervoeren zijn, zoals mobiele telefoons.

Het onderzoek van de FIOD-ECD staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Woordvoerder: Renée Wesdorp, tel. 06-53223086