Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA

DTe: binnen 8 weken eindafrekening energie

DTe: binnen 8 weken eindafrekening energie

De Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) verplicht energieleveranciers binnen binnen 8 weken een eindafrekening te sturen voor elektriciteit en gas aan de consument die verhuist is of is overgestapt naar een andere energieleverancier. Dit staat in een beleidsregel die de toezichthouder op de energiemarkt vandaag heeft uitgevaardigd en verzonden heeft aan alle energieleveranciers en netbeheerders.

Aanleiding voor deze beleidsregel is de grote stroom klachten van consumenten over vertragingen bij het verzenden van eindafrekeningen na een verhuizing of overstap naar een andere energieleverancier. Een flink aantal consumenten krijgt pas na een aantal maanden een juiste en volledige eindafrekening voor de energie die is verbruikt op het oude adres. DTe acht het onwenselijk dat consumenten lang in onzekerheid verkeren over hun eindafrekening. Dit schaadt het vertrouwen in de energiemarkten, aldus de toezichthouder.

Omdat de Elektriciteits- en Gaswet de termijnen voor het verzenden van de eindafrekening na een verhuizing of overstap niet vermelden, heeft DTe besloten om, via een beleidsregel, de norm op dit punt te verduidelijken.

De beleidsregel wordt van kracht op 1 maart aanstaande. Consumenten die na 1 maart verhuizen of overstappen naar een andere energieleverancier , dienen binnen 8 weken een eindafrekening te ontvangen. DTe zal controleren of de bedrijven zich aan deze termijn houden. Zo niet, dan kan DTe passende maatregelen nemen door bijvoorbeeld een sanctie op te leggen.