Dienstenbond CNV

Eindbod CAO Crematoria afgewezen!
14-02-2005

Begin januari 2005 hebben bonden en werkgevers in de Crematoria de draad van het CAO-overleg voor de CAO Crematoria dat in september 2004 was opgeschort, weer opgepakt. Het overleg heeft uiteindelijk geresulteerd in een (eind)bod van de werkgevers. De wijzigingen betreffen de huidige CAO die heeft een looptijd tot 1 juli 2005. Dit eindbod is door CNV Dienstenbond afgewezen.
De werkgevers stellen het volgende voor:

Looptijd CAO:

tot 1 juli 2005.

Loon:

een eenmalige uitkering van 0,25% met een minimum van 125,--, naar rato van dienstverband.

Loondoorbetaling bij ziekte:

wettelijk mag een werknemer geen hogere loondoorbetaling krijgen dan 170% over de eerste 2 ziektejaren. Het kan worden aangevuld naar 200% als daar reïntegratie-afspraken over bestaan. Doorbetaald wordt bij het eerste half jaar van ziekte: 100%.

Het tweede half jaar van ziekte: 90%. Het hele 2e ziektejaar een loondoorbetaling van 75%. Naarmate er in het kader van reïntegratie meer wordt/kan worden gewerkt is er door middel van een staffel een procentuele verhoging van uw inkomen mogelijk bij de percentages van 90% en 75%. Uiteraard speelt hierin uw arbo-arts een belangrijke rol. Bij langdurig zieken zonder uitzicht op duurzaam benutbare mogelijkheden wordt het inkomen zowel in het 1^e als in het 2 ziektejaar tot 200% aangevuld.

Reiskosten:

de reiskostenregeling woon- werkverkeer wordt aangepast.

De vergoeding per maand wordt:


*Afstand 11-15 kilometer: 68,--

*Afstand 16-20 kilometer: 99.--

*Afstand meer dan 20 kilometer: 130,--

Vakantiedagen

Werknemers in de leeftijd van 20-39 jaar krijgen er 1 dag bij (24 wordt 25 dagen). Werknemers in de leeftijd tot en met 18 jaar leveren
1 vakantiedag in.

Kinderopvang:


1/6^e deel van de kosten komt voor rekening van de werkgever.

Rouwprotocol:

in de CAO zal een rouwprotocol worden opgenomen.

Solidariteitsfonds:

werkgevers dragen 0,5% van de loonsom bij aan het solidariteitsfonds voor het prepensioen.

Tevens:

Onderzoek naar arbeidstijdmanagement:

er vindt een onderzoek plaats naar feitelijke invulling van de arbeidstijden.

Onderzoek naar CAO à la carte:

binnen zon CAO zijn mogelijkheden om de werknemer zelf te laten kiezen welke -nader overeen te komen- arbeidsvoorwaarden kunnen worden aangewend voor zaken die voor die werknemer van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan het inwisselen van bovenwettelijke verlofdagen voor de aanschaf van een PC. Onderzocht gaat worden in hoeverre dit soort mogelijkheden kunnen worden ondergebracht in de CAO voor het crematoria personeel.

Onderzoek in het kader van (vroeg)pensioen en levensloop:

ook in uw sector moet worden onderzocht wat de mogelijkheden zijn. Dat vereist niet alleen studie maar op dit moment ontbreekt ook nog de nodige informatie over de (fiscale) mogelijkheden.

Hoewel het slechts een periode van 6 maanden betreft (vanaf 1 januari jl.) vinden wij de loonstijging te gering en ook de aanvulling in het eerste jaar van ziekte moet 100% blijven. Dit antwoord is de werkgevers nu gegeven. We wachten op hun reactie!

Meer dan ooit is het belangrijk dat u zich nu aansluit bij CNV Dienstenbond, de grootste en meest vakkundige vakorganisatie in de sector van uitvaart en crematie, maar ook bij de uitvaartverzekeringen. Overtuig daarom uw niet-georganiseerde collega van het nut van het lidmaatschap. Uiteindelijk profiteren zij kosteloos mee van de inspanningen van uw vakbond maar missen zij ook de vakbondsvoordelen, zoals de gratis rechtsbijstand voor het hele gezin. Wist u bijvoorbeeld dat een gewone rechtsbijstandsverzekering vaak duurder is dan het lidmaatschap van CNV Dienstenbond!!

Hij of zij kan zich aanmelden via www.cnvdienstenbond.nl of door inzending van de onderstaande aanmeldcoupon.

Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Arie Kasper. Hij is bereikbaar op 035-646 05 80. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl