CDA

14-02-05
Bruls: Jeugdwerkloosheid bestrijden
Hubert Bruls is met voorstellen gekomen die ervoor zorgen dat werkgevers een zetje in de rug krijgen om jongeren een kans te bieden op de arbeidsmarkt. Dit om de jeugdwerkloosheid effectiever aan te pakken.

"De jeugdwerkloosheid is schrikbarend hoog in ons land. Ook met de voorzichtig aantrekkende economie blijft de werkgelegenheid voor jongeren ver achter." Een groot probleem bij het oplossen van deze problemen is dat deze jongeren per definitie geen werkervaring, CV of referenties hebben. Daarnaast hebben werkgevers het gevoel dat zij een extra risico lopen bij het aannemen van deze jongeren, omdat ze veelal komen uit groepen met slechte statistieken wat betreft ziekteverzuim en instroom in de WAO. Hubert Bruls heeft daarom tijdens een debat met minister De Geus voorstellen gedaan om de jeugdwerkloosheid effectiever aan te kunnen pakken. Hij onderstreepte tijdens dit debat de noodzaak van het aan het werk krijgen van meer jongeren.

Bruls is met voorstellen gekomen die ervoor zorgen dat werkgevers een zetje in de rug krijgen om deze jongeren een kans te bieden. "De overheid moet werkgevers een handreiking doen, waarbij serieus wordt ingespeeld op hun aarzelingen en risicoperceptie. In ruil voor het meerjarig in dienst nemen van deze jongeren en het investeren in hun opleiding, stellen gemeenten zich via de Wet Werk en Bijstand garant voor eventuele kosten en financieel risico door loondoorbetaling bij ziekte en WAO-premie. Hiermee krijgen gemeenten dus extra mogelijkheden om jongeren aan het werk te krijgen en werkgevers over de brug te trekken om deze jongeren in dienst te nemen." Tijdens het debat toonde de minister zich positief over het initiatief van Bruls en zegde toe het voorstel in de Raad voor Werk en Inkomen te bespreken.