Waterschap Peel en Maasvallei


Actualiteiten

14-02-2005

Waterschap treft voorzorgsmaatregelen

Stijging waterstand Maas

Door de langdurige en intensieve regen en ook sneeuw tijdens het afgelopen weekend, is de waterstand van de rivier de Maas de afgelopen dagen aanzienlijk gestegen. De waterstand bij het Zuid-Limburgse Borgharen was zondagavond 43.27 meter boven NAP. De afvoer bedroeg daarbij ± 1185 kubieke meter per seconde. Alhoewel dit geenszins een verontrustende waterstand is, treft Waterschap Peel en Maasvallei op beperkte schaal voorbereidende maatregelen om eventuele overlast door Maashoogwater in Noord- en Midden-Limburg te voorkomen.

Door de grote hoeveelheid neerslag zijn de beken van het waterschap behoorlijk overbelast. Toch zijn er tot nu nog weinig problemen geconstateerd: de beken van het waterschap kunnen de grote afvoeren vooralsnog aan. Toch zijn er in Noord- en Midden-Limburg reeds enkele voorzorgsmaat-regelen getroffen om problemen te voorkomen:
- de afsluiters van enkele zijbeken die op de Maas uitmonden zijn gecontroleerd;

- de beregeningsleidingen in de kades zijn dichtgezet;
- de automatische terugslagkleppen in de beken zijn in werking gesteld.

Prognose
Waterschap Peel en Maasvallei blijft de komende dagen de waterstanden in de gaten volgen, zodat alert gereageerd kan worden op veranderende situaties. De prognoses van Rijkswaterstaat zullen nauwkeurig worden gevolgd.
Vanmorgen was de afvoer van de Maas al licht gedaald tot ca. 1050 m3/sec. Op basis van de huidige weersomstandigheden wordt verwacht dat deze afvoerhoeveelheid gedurende de komende dagen daalt; er bestaat echter een kans dat onder invloed van regen of sneeuw met name in de Ardennen de Maasafvoer weer snel zal stijgen aan het einde van deze week.

Vervolg
Een volgend hoogwaterbericht verschijnt zodra de actualiteit daartoe aanleiding geeft.

Actuele waterstanden kunt u bekijken op teletextpagina 720