Socialistische Partij

`Speel niet met levens van asielzoekers'

14-02-2005 * Afgelopen donderdag berichtte het televisieprogramma Netwerk dat Nederland vertrouwelijke gegevens over asielzoekers doorgeeft aan de Congolese autoriteiten. Waarom? Omdat Congo alleen onder die voorwaarden uitgeprocedeerde onderdanen terugneemt. Als dit bericht klopt, zet minister Verdonk in haar uitzetwoede mensenlevens op het spel. SP-Kamerlid Jan de Wit, die deze zaak mede aan het licht bracht, neemt geen genoegen met de uitleg die de minister tot nog toe heeft gegeven en maakt zich op voor een stevig debat.

In november 2004 stelde Jan de Wit vragen aan minister Verdonk over de vreemd verlopen uitzetting van Claude M., die in Nederland tevergeefs asiel had gevraagd. In de antwoorden van de minister stond deze zin: Overigens wordt nimmer aan de Congolese immigratieautoriteiten gemeld dat het om ex-asielzoekers gaat. Met andere woorden: Nederland zou heel voorzichtig omspringen met informatie over Congolese uitgeprocedeerden, om hen niet in gevaar te brengen. De Congolese autoriteiten staan namelijk niet bekend om hun eerbied voor de mensenrechten en wie bij hen bekend staat als asielzoeker, kan daar grote problemen mee krijgen.

Stichting Inlia, die zich al jaren inzet voor vluchtelingen, bleek hele andere informatie te hebben. Inlia had, met de Wet Openbaarheid Bestuur in de hand, minister Verdonk gedwongen om documenten vrij te geven. Daarin staat dat Nederland aan de Congolese autoriteiten het rapport van het `nader gehoor' met een asielzoeker doorspeelt, informatie over het asielverzoek die een Congolese vluchteling in grote problemen kan brengen. Als dat klopt, dan speelt de minister met mensenlevens én heeft ze de Kamer verkeerd ingelicht. Jan de Wit stelde onmiddellijk vragen aan de minister. Er komt een spoeddebat zodra het Krokusreces is afgelopen.

Inmiddels heeft minister Verdonk de schriftelijke vragen beantwoord. Het berust allemaal op een misverstand, zo is de boodschap. Het rapport van het nader gehoor gaat helemaal niet naar de Congolese autoriteiten, maar wordt alleen doorgegeven aan de IND. De informatie gaat Nederland dus niet uit. Jan de Wit: "De minister zegt dat de Vreemdelingenpolitie informatie over een asielzoeker moet sturen aan de IND, voordat zo iemand kan worden uitgezet. Maar de Vreemdelingenpolitie heeft die informatie helemaal niet, dat rapport wordt gemaakt en beheerd door de IND zelf! Die hoeven het helemaal van niemand te krijgen, het staat in hun eigen computers. Deze antwoorden overtuigen mij niet. Het lijkt erop dat de minister zichzelf eruit wil kletsen, maar hier neem ik absoluut geen genoegen mee."

De Wit benadrukt dat deze onthullingen niet op zichzelf staan. "Keer op keer krijgen wij informatie over onacceptabele praktijken door de IND. Uitzettingen naar landen waar asielzoekers helemaal niet vandaan komen, gesjoemel met valse documenten Alles om maar zoveel mogelijk mensen te kunnen uitzetten, zodat de minister aan haar eigen doelstellingen kan voldoen. Wat mij betreft heeft de minister heel wat uit te leggen."