Gemeente Geldrop-Mierlo


08 februari 2005

START OUDERENPROOF IN MIERLO

55-plussers gaan zelf knelpunten inventariseren

Binnenkort wordt in Mierlo gestart met het project Ouderenproof. Het doel van Ouderenproof is 55-plussers te stimuleren zelf aan te geven wat er moet gebeuren om nog jaren met plezier in hun kern te kunnen leven en ouder te worden. Daarbij moet worden gedacht aan onderwerpen zoals wonen, welzijn en participatie, mobiliteit en vervoer, veiligheid, dienstverlening en zorg.

Elke 55-plusser heeft al persoonlijk een uitnodiging van de gemeente gekregen om deel te nemen aan de startbijeenkomst, die wordt gehouden op 16 februari aanstaande. Er is zowel een middag- als een avondbijeenkomst gepland in ouderensoos De Vliegert. U kunt dus kiezen voor het tijdstip dat u het beste uitkomt. De middagbijeenkomst begint om 14.00 Uu rendeavondbijeenkomststartom19.00uur.

Tijdens de startbijeenkomst zal het doel van het project Ouderenproof en de betekenis ervan verder worden toegelicht. Daarna wordt de aanwezige senioren gevraagd wat hun wensen, behoeften en 'pijnpunten' in het dorp zijn.
Verder worden de deelnemers uitgenodigd om de komende maanden met elkaar in themagroepen aan de slag te gaan. Elke groep krijgt de opdracht de verzamelde onderwerpen per thema uit te diepen, oplossingsrichtingen aan te geven en in aanbevelingen uit te werken. De themagroepen kiezen zelf hun voorzitter en vice-voorzitter. De voorzitters en vice-voorzitters krijgen in het kader van dit project een dagcursus/-training voordat ze aan de slag gaan.

De rapporten van de themagroepen vormen tezamen het antwoord op de vraag 'Is Mierlo al voldoende Ouderenproof? Er wordt goed vaart gehouden in dit project. Het eindrapport zal in de loop van 2005 worden aangeboden aan het gemeentebestuur, de provincie en aan de instellingen die verantwoordelijk zijn voor het invoeren van de aanbevolen verbeteringen.

AANBEVELINGEN OMZETTEN IN BELEID
Aanleiding voor het project Ouderenproof is het feit dat het aantal ouderen -vooral in Brabant- sterk toeneemt. Daarom wil de provincie dat alle gemeenten op korte termijn maatregelen treffen waardoor ook de senioren van straks zo lang mogelijk prettig in hun dorp, stad of wijk kunnen leven. Het project is dus sterk gericht op de toekomst. Op

2 februari jl. is hierover een convenant getekend tussen provincie, gemeente, de KBO/De Oude Kersenplukkers en de Brede Welzijns Instellingen (BWI)

De provincie en de gemeente stellen geld ter beschikking om het project Ouderenproof op te starten en uit te voeren. Het hele project wordt begeleid door een projectgroep die bestaat uit vertegenwoordigers van de vier partijen, maar het uitgangspunt is dat senioren uit Mierlo zelf de themas bepalen en uitwerken. Ouderenproof is geen vrijblijvend project. De partijen hebben zich verplicht om de aanbevelingen serieus te nemen door met argumenten aan te geven wat zij daarmee zullen doen. De gemeente betrekt de aanbevelingen bij haar beleid voor ouderen op het gebied van algemeen welzijn, wonen en zorg. Ook zal de gemeente aangeven op welke wijze de senioren bij de verdere uitwerking betrokken zullen worden.