Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Metaal en electro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

10-02-2005

CNV-ledenvergaderingen na opschorting cao-onderhandelingen Corus

De leden van CNV Metaal en elektro komen woensdag 16 februari bij elkaar om het opschorten van de cao-onderhandelingen bij Corus te bespreken en een verdere koers uit te stippelen. De onderhandelingen zijn woensdag 9 februari afgebroken, omdat de directie van Corus op geen enkel punt aan de cao-voorstellen van CNV Metaal en elektro tegemoet wilde komen.

De problemen spitsen zich onder meer toe op de pensioenregeling. Corus kiest voor een zo groot mogelijke individualisering, CNV Metaal en elektro op zoveel mogelijk collectieve afspraken uit het oogpunt van kostenbeheersing en solidariteit tussen generaties.

Mom
Een ander heikel punt is het schrappen van leeftijdsdagen. Het staal- en aluminiumconcern wil hierin het mes zetten onder het mom van leeftijdsdiscriminatie. De bond vindt dit een gelegenheidsargument, waarvoor geen objectieve rechtvaardiging wordt gegeven. CNV Metaal en elektro vermoedt dat het bedrijf vooral minder vrije dagen wil, omdat er relatief veel oudere werknemers bij Corus in dienst zijn. In de voorstellen van Corus gaan langdurig zieke werknemers er in het tweede ziektejaar fors op achteruit. Zij krijgen dan nog slechts 70 procent van het laatst verdiende loon. Volgens CNV Metaal en elektro is dit misbruik van het centraal akkoord en levert deze opstelling geen bijdrage aan de herintreding van langdurig zieken.

Doorn in het oog
Voorts wil Corus nog steeds geen loonbod doen aan de bond. CNV Metaal en elektro vraagt in een eenjarige cao een loonsverhoging van 1,25 procent en een eenmalige uitkering van driehonderd euro op 1 januari 2006.
Het is CNV Metaal en elektro voorts een doorn in het oog dat het concern een project voor scheepsslopers in India niet wil steunen. Deze werknemers onttakelen schepen onder de meest barre omstandigheden (gevaar voor asbest en andere giftige stoffen, geen beschermingsmiddelen en een veel te laag loon), omdat het bedrijf hierin geen maatschappelijke taak ziet.

Nadere inlichtingen:

Nico Bogaard (cao-onderhandelaar CNV Metaal en elektro) 023 56 84 670
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030 6 348 241