Erasmus MC


10-02-05: Mild hersenletsel bij herhaling ook schadelijk

Rotterdam, 10 februari 2005 - Traumatic Brain Injury (TBI) ofwel hersenletsel, bijvoorbeeld ten gevolge van een ongeluk, is wereldwijd een veel voorkomende doodsoorzaak. De gevolgen van een milde vorm van TBI (MTBI) zijn meestal niet dodelijk, minder bekend en minder onderzocht. Jennifer Slemmer, die op 16 februari aan de Erasmus Universiteit Rotterdam promoveert op het proefschrift Cytoskeletal dynamics in and traumatic injury of cerebellar and hippocampal neurons, onderzocht de gevolgen van MTBI. Een van haar conclusies luidt dat eenmalige MTBI geen aantoonbare schadelijke gevolgen hoeft te hebben, maar dat het risico op hersenschade toeneemt bij meervoudige MTBI. Dit risico neemt ook toe naarmate de tijd tussen de meervoudige MTBI korter is.

De promovenda gebruikte voor haar onderzoek uit muizenembryos gekweekte neuronen, die vergelijkbaar zijn met menselijke zenuwcellen. In een proefopstelling zijn deze geraakt met een luchtpuls waarvan de duur en kracht nauwkeurig zijn bepaald. Toename van de duur en kracht van de luchtpuls blijkt te leiden tot toename van schade aan een zenuwcel. Omdat aangenomen mag worden dat een zenuwcel zich na beschadiging kan herstellen, onderzocht ze ook de gevolgen van een meervoudige beschadiging. De tijdsduur tussen twee beschadigingen blijkt van belang voor de kansen van de zenuwcel om zich te kunnen herstellen: een zenuwcel die na een uur opnieuw schade oploopt, herstelt zich vervolgens minder goed dan een zenuwcel die pas na 24 uur opnieuw schade oploopt.

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door NWO. De bevindingen kunnen richting geven aan verder fundamenteel onderzoek naar MTBI. Daarnaast zijn ze van klinische betekenis omdat ze indicatie geven van de schadelijke gevolgen van een herhaald optreden van MTBI, bijvoorbeeld als gevolg van sportongevallen of mishandeling.

Promotor: prof.dr. C.I. de Zeeuw