Ingezonden persbericht


LS. persbericht opnieuw toegestuurd ivm foutieve datum in de eerder verzonden.

PERSBERICHT WEEK 8

BURGEMEESTER IN OORLOGSTIJD

TUMULT en het NIOD organiseren op donderdag 24 februari BURGEMEESTER IN OORLOGSTIJD, de tweede lezing in de reeks WISSELEND PERSPECTIEF 60 jaar denken over de Tweede Wereldoorlog. De lezing vindt plaats in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs voor de lezingen bedraagt ¤3.50, ¤ 2 met korting (CJP &U-pas, Studentenkaart, Vrienden van het NIOD). Informatie en reserveren 030-2332430 /www.tumultdebat.nl.

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en Utrechts debatcentrum TUMULT presenteren dit voorjaar een lezingenreeks waarin de verschillende actuele maatschappelijke betekenissen van de Tweede Wereldoorlog worden verkend. Daarbij zullen ook de veranderingen die zich onder invloed van allerlei maatschappelijke ontwikkelingen hebben voorgedaan in onze kijk op en herinnering aan die ingrijpende periode aan bod komen. Het volledige programma is te vinden op www.tumultdebat.nl.

Burgemeester in oorlogstijd: Tijdens de bezetting is het gros van de ambtenaren aangebleven, zich min of meer schikkend naar de opdrachten en bevelen van de Duitsers. In hun naoorlogse verdediging stelden zij altijd dat als zij vertrokken zouden zijn, hun plaats door een 'foute' Nederlander zou zijn ingenomen. Het begrip 'Burgemeester in oorlogstijd' staat daarvoor als symbool. Waren zij gewetenloze handlangers van de bezetter die een nazificatie van het ambtelijk apparaat nastreefde of was hun optreden grosso modo in het belang van het Nederlandse volk? Lezing: Peter Romijn, hoofd afd. onderzoek NIOD en hoogleraar Universiteit van Amsterdam. Referent: Tessel Pollmann, journalist, werkzaam aan proefschrift over algemeen gemachtigde voor de wederopbouw en de bouwnijverheid J.A. Ringers. Voorzitter: Will Tinnemans, journalist



Ingezonden persbericht