FNV KIEM

Eerste Kamer akkoord met nieuwe pensioenregeling De Eerste Kamer heeft gisteren gevraagd de invoering van de VUT-maatregelen uit te stellen, maar minister De Geus van Sociale Zaken wilde daar niets van weten. In de kabinetsvoorstellen worden de premies voor VUT en prepensioen niet langer fiscaal aftrekbaar, behalve voor werknemers die dit jaar 55 jaar of ouder zijn.

Met de vakbonden en werkgeversorganisaties is een akkoord gesloten over het omzetten van het prepensioen in ouderdomspensioen, zodat werknemers toch eerder kunnen stopppen met werken. Het gevolg is dat vele duizenden nieuwe prepensioenregelingen vóór 1 januari moeten worden aangepast. Volgens pensioenfondsen, verzekeraars en vakbeweging is dat vrijwel onmogelijk. De FNV had er samen met CNV en MHP in een brief ook op aangedrongen de invoeringsdatum uit te stellen. De CAO-onderhandelingen lopen stroef, omdat de werkgevers een goede overzetting van prepensioenregelingen dwarszitten.

Onderzoek van PricewaterhouseCoopers had al uitgewezen dat de pensioenfondsen onmogelijk alle contracten voor het nieuwe jaar kunnen omzetten. De pensioenuitvoerders maar ook de werknemers hing daardoor een miljardenclaim van de belastingdienst boven het hoofd. De Geus wil in september de stand van zaken evalueren en dan alsnog bekijken of de invoeringsdatum een jaar verschoven moet worden. FNV-bestuurder Peter Gortzak verwacht dat in september veel pensioenregelingen nog niet rond zijn. De FNV houdt druk op het CAO-traject. De werkgevers moeten gewoon de afspraken in het najaarsakkoord snel nakomen. Want vervolgens moeten de pensioenfondsen de afspraken die wij maken in de CAOs omzetten in nieuwe contracten.

---