Protestantse Kerk in Nederland


toer 1, februari 2005: Kerk zonder kerkgangers

Je kunt mensen niet meer rangschikken onder aanduidingen als binnen- of buitenkerkelijk. Er zijn veel verschillende manieren van participatie. Er zijn voldoende mensen die (bijna) niet naar de zondagse dienst komen, maar de kerk wel opzoeken voor gesprekskringen of om hun kind te laten dopen.

Je kunt dit een niet-wenselijke ontwikkeling vinden, in de kerk gaat het daarin niet anders dan in de samenleving. De verbindingen die mensen met hun omgeving aangaan zijn veranderd. Dat heeft wel consequenties voor de manier van kerk-zijn. Op zondag zitten de kerken niet (meer) vol en wat de bemensing van werkgroepen betreft is het vaak een zaak van lange adem om de lege plekken een beetje opgevuld te krijgen. Ook komen er vragen boven als: hoe gaan we om met randkerkelijken? En: wat doen we in het pastoraat met mensen die bijna nooit meer in de kerk komen?

Dit nummer van toer geeft een inleiding op de nieuwe manier waarop mensen zich verbinden, geeft verhalen van plaatselijke gemeenten die in willen spelen op deze nieuwe manier van verbinden en geeft handvatten om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Belangrijkste vraag daarbij is: durf je als plaatselijke gemeente de situatie eerlijk onder ogen te zien en indien nodig je werkwijze aan te passen? En dan niet pas als het niet anders meer kan, maar uit overtuiging: kerk willen zijn in deze tijd.

toer 2005, nr. 1 (24 blz.) is te bestellen voor EUR 4,50 bij Uitgeverij Boekencentrum BV, Postbus 29, 2700 AA Zoetermeer, tel. (079) 362 82 82. Informatie over de inhoud bij de redactie, Postbus 8504, 3503 RM Utrecht, tel. (030) 880 14 82, e-mail j.van.dijk@pkn.nl