Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van woensdag 16 februari 2005

Alkmaar 16-02-2005 - 15.30 uur

Gewapende overval op snackbar opgelost

Den Helder, woensdag 16 februari 2005.

Gisteren heeft de politie twee 16-jarige jongens uit Den Helder als verdachte aangehouden wegens de overval op snackbar De Gastronoom op 30 november. Op 8 februari werd de eerste verdachte in deze zaak aangehouden, een 19-jarige man uit Den Helder. De drie verdachten hebben toegegeven dat ze tevens betrokken zijn bij diverse inbraken in Den Helder.

De overval vond plaats op dinsdagavond 30 november 2004, omstreeks 19.45 uur. Drie mannen kwamen de eetgelegenheid binnen. Zij bedreigden de aanwezigen met een vuurwapen en eisten geld. Onder bedreiging heeft de medewerkster van het bedrijf een paar honderd euro aan één van de mannen gegeven. Hierna verlieten de drie het pand en renden weg.

De eigenaar van de snackbar had na de laatste overval, in 1999, camera-apparatuur geplaatst. De kwalitatief goede beelden werden door de politie ingezet bij het opsporingsprogramma TV Ter Plaatse van TV Noord-Holland. De beelden werden in totaal in drie uitzendingen getoond. Dit leverde een aantal bruikbare tips voor het rechercheteam op. Ondanks dat de daders vermomd waren bleven ze niet anoniem.

Tijdens het onderzoek zijn de gebruikte wapens aangetroffen. Het gaat om twee namaakpistolen.

De drie aangehouden personen worden er ook van verdacht dat zij verantwoordelijk zijn voor een flink aantal van de woninginbraken in Den Helder. Het verdere onderzoek strekt zich daartoe uit. Zodra bekend is in welke wijken zij actief zijn geweest wordt dat nader via de media bekend gemaakt.

De eerst aangehouden verdachte is in bewaring gesteld, de andere twee zijn in verzekering gesteld en worden vrijdag geleid voor de officier van justitie in Alkmaar.

Aanhouding van een drugsdealer Nieuw Den Helder

Den Helder, dinsdag 15 februari 2005.

Omstreeks 11.30 uur hielden rechercheurs een 40-jarige man uit Den Helder aan als verdachte van het dealen van harddrugs, ondermeer vanuit zijn woning aan de Waddenzeestraat in de wijk Nieuw Den Helder.

Over het dealen van de man waren klachten uit de buurt bij de politie binnen gekomen. Uit het onderzoek bleek dat hij ook drugs op bestelling bij mensen thuis afleverde. Gistermorgen kon de man op heterdaad worden betrapt bij een aflevering aan de Prinsenstraat in Den Helder. Hij had op dat moment een paar gram heroïne bij zich.

Het onderzoek naar de man past binnen het verhoogde toezicht in de wijk Nieuw Den Helder dat de politie sinds vorig jaar uitoefent.

Overvallers melden zich

t Zand, woensdag 16 februari 2005.

De twee verdachten van een overval op een supermarkteigenaresse in t Zand, afgelopen zaterdag 12 februari, hebben zich gisteravond bij de politie gemeld en zijn ingesloten.

De twee mannen zijn 21 en 19 jaar oud en komen beiden uit Callantsoog. Ze hebben zich gemeld onder druk van het feit dat ze door de politie werden gezocht. Ze hebben toegegeven dat ze de overval hebben gepleegd. Een van hen heeft de vrouw toen zij geld wilde storten in een nachtkluis van een bank aan de Keinsmerweg bespoten met een soort gas. Toen dit geen effect had duwde hij de vrouw naar de grond waarbij zij een envelop met geld liet vallen. Hij rende met het geld weg naar een gereedstaande vluchtauto, bestuurd door de andere verdachte. Oplettende getuigen noteerden het kenteken van de auto.

Bij de overval werd een aanzienlijk geldbedrag buitgemaakt. De rechercheurs zijn bezig om dit te achterhalen. De beide verdachten worden aanstaande vrijdag geleid voor de officier van justitie in Alkmaar.

Insluiting drie verdachten van mishandeling

Schagen, dinsdag 15 februari 2005.

Drie personen zijn rond 14.30 uur op de Lagedijk in Anna Paulowna aangehouden nadat zij een 12-jarige jongen uit Schagen hebben mishandeld. Het gaat om een 20-jarige man uit Wieringerwerf en 15- en 16-jarige jongens uit Hippolytushoef. De verdachten hebben op de Laan het slachtoffer geslagen met een honkbalknuppel en hebben hem geschopt. Daarna zijn ze met een auto vertrokken. Een oplettende getuige is er achteraan gegaan en heeft ondertussen de politie gewaarschuwd. De verdachten zijn ingesloten en in verzekering gesteld.

Aanrijding voor spoorwegovergang

Den Helder, dinsdag 15 februari 2005.

Op de Doggersvaart heeft een aanrijding plaats gevonden rond 14.20 uur. Een 19-jarige autobestuurder uit Den Helder haalde een auto in die volgens hem te langzaam reed. Hij had daarbij niet gezien dat de spoorwegovergang voor hem dicht was. Na het inhalen kon hij niet meer tijdig stoppen en botste vervolgens tegen een stilstaande auto die wachtte voor de spoorbomen. Door de aanrijding heeft de 51-jarige automobilist uit Alkmaar van het wachtende voertuig diverse zware kneuzingen opgelopen. Hij is voor onderzoek naar het Gemini Ziekenhuis vervoerd. Een omstander heeft met zijn auto de veroorzaker van het ongeluk dusdanig klem gereden dat hij niet verder kon rijden. De jonge rijder moet zijn rijbewijs inleveren. De politie onderzoekt het ongeval.

Verkeerscontroles

Heerhugowaard, dinsdag 15 februari 2005.

Op de Beukenlaan, Jan Glijnisweg en Middenweg heeft de politie het verkeer gecontroleerd. In totaal zijn 26 bekeuringen uitgeschreven. Daarvan zijn er 14 voor te hard rijden, 8 voor het seinen aan andere verkeersdeelnemers en 2 voor het niet dragen van een autogordel.

Alkmaar, dinsdag 15 februari 2005.

Op de Saturnusstraat is het verkeer op snelheid en het dragen van gordels gecontroleerd tussen 16.00 en 17.00 uur. In totaal zijn zes mensen bekeurd voor het niet dragen van een gordel en twee voor te hard rijden.

Hoorn, dinsdag 15 februari 2005.

Op de Weel, de Keern, en de Wijdesteeg is het verkeer gecontroleerd. Vijfmaal is bekeurd voor het niet of onjuist voeren van verlichting en tweemaal voor het niet dragen van een gordel in de auto.

Bedreiging leidt tot insluiting

Heerhugowaard, dinsdag 15 februari 2005.

Een 16-jarige jongen uit Heerhugowaard is aangehouden en ingesloten nadat hij een conciërge van een school aan de Anna Polaktuin heeft bedreigd. De jongen speelde een potje voetbal met jongere kinderen op het schoolplein. Toen de conciërge de verdachte maande tot wat rustiger spelen, omdat het er steeds harder aan toe ging, werd hij bedreigd. De jongen is rond 17.30 uur aangehouden op de C. van Arkeldijk.

Auto in beslag

Den Helder, dinsdag 15 februari 2005.

Een 34-jarige autobestuurder uit Den Helder is tijdens een verkeerscontrole op de Middenweg rond 17.15 uur aangehouden wegens het niet dragen van een autogordel. Tevens bleek de man een ongelding rijbewijs te hebben. Zijn auto is in beslag genomen.

Inbraak woningen

Heerhugowaard, dinsdag 15 februari 2005.

In een woning aan de Keinsmerwiel is ingebroken. Door middel van het forceren van een keukenraam aan de achterkant van het huis is de inbreker binnen gekomen. Gestolen zijn onder meer een plasmascherm, een inductiekooktoestel en andere elektronische apparaten.

Hoorn, dinsdag 15 februari 2005.

Tussen 19.15 en 22.30 uur is ingebroken in een woning aan de Westerblokker. De dader is over een schutting geklommen en heeft daarna het slot van de achterdeur geforceerd om binnen te komen. Gestolen zijn muziekboxen van het merk Bang&Olufssen, een CD-meubel en een aantal sieraden.

Rijbewijs kwijt

Den Oever, dinsdag 15 februari 2005.

Een 35-jarige autobestuurder uit Leeuwarden is met een gecorrigeerde snelheid van 171 km/u gesignaleerd op de A7. Omdat de overschrijding van de maximum snelheid meer dan 50 km/u bedraagt moet hij zijn rijbewijs inleveren.

Wieringerwerf, dinsdag 15 februari 2005.

Ook een 39-jarige hardrijder uit Middenmeer moet zijn rijbewijs inleveren nadat hij met een gemiddelde snelheid van 181 km/u over de A7 reed. Datzelfde geldt voor een 32-jarige automobilist uit Hippolytushoef die met een gecorrigeerde snelheid reed van 196 km/u.

Huiselijk geweld

Heiloo, dinsdag 15 februari 2005.

Een 15-jarig meisje uit Heiloo is rond 20.00 uur aangehouden nadat ze haar 46-jarige moeder heeft geslagen en geschopt. Het meisje is op het bureau ingesloten. De politie doet verder onderzoek in deze zaak.

Verkeerscontrole

Regio, dinsdag 15 februari 2005.

Op dinsdagavond werd een snelheidscontrole uitgevoerd in de kop van Noord-Holland door een onopvallende radarauto. Op 80km-wegen werden drie bestuurders bekeurd omdat zij respectievelijk 105, 110 en 115 km per uur reden. Ook werd gecontroleerd op 120km-wegen. Hier reden drie bestuurders 177, 181 en 203 km per uur. Deze bestuurders kregen een proces-verbaal en moesten hun rijbewijs inleveren. Een automobilist werd bekeurd omdat zijn auto voorzien was van een radardetector.

Hoorn, woensdag 16 februari 2005

Op woensdagmorgen werd een snelheidscontrole gehouden op de Willemsweg in Hoorn. Ter plaatse was een tijdelijke maximum snelheid ingesteld ivm werkzaamheden van 30 km per uur. Zes bestuurders bleken te hard te rijden en kregen een bekeuring. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 73 km per uur.

Gewonden bij aanrijdingen

Venhuizen, woensdag 16 februari 2005

Op woensdagmorgen omstreeks 00.05 uur reed een 42-jarige man uit Wijdenes in een personenauto over de Provincialeweg onder Venhuizen. Op het weggedeelte tussen de Florasingel en de Raadhuislaan bleek er plotseling een man op de rijbaan te liggen. De bestuurder kon een aanrijding niet meer voorkomen. Het slachtoffer, een 72-jarige man uit Bovenkarspel liep hoofdletsel op en moest voor behandeling worden overgebracht naar het Westfries Gasthuis te Hoorn. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval. Het is nu nog onduidelijk hoe de man op de rijbaan terecht is gekomen.

Hoorn, woensdag 16 februari 2005

Op woensdagmorgen omstreeks 08.00 uur fietste een 21-jarige vrouw uit Hoorn over het fietspad langs het Keern in haar woonplaats. Zij reed in de richting Provincialeweg. Nadat zij de kruising met de Van Dedemstraat was overgestoken botste een andere fietser tegen haar aan. Deze fietser kwam aanrijden vanuit de richting Dampten. Het slachtoffer kwam bij deze aanrijding ten val en moest voor behandeling van haar verwondingen worden overgebracht naar het Westfries Gasthuis te Hoorn. De andere fietser reed na de aanrijding door. Zijn identiteit is niet bekend.

Alcoholcontrole

Den Helder, woensdag 16 februari 2005

Op woensdagmorgen omstreeks 01.45 uur werd op de Molenstraat te Den Helder een 43-jarige man uit Simpelveld in een personenauto gecontroleerd. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 740 ug/l. Dat is ruim drie maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De man kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren. De man was opgevallen doordat hij nogal slingerde en zijn auto niet goed in een parkeervak kon krijgen.

Inbreker aangehouden

Den Helder, woensdag 16 februari 2005

Op woensdagmorgen omstreeks 03.50 uur zag een getuige twee personen wegrennen bij Kinderdagverblijf Bruintje Beer aan de Lijsterstraat te Den Helder. De politie stelde in de omgeving een onderzoek in en trof een 18-jarige Amsterdammer aan die aan het signalement voldeed. Deze man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Onderzoek aan het kinderdagverblijf leerde dat er inderdaad was ingebroken. De daders waren binnengekomen door een raam te forceren. Onbekend is wat er uit het pand werd weggenomen.

Winkeldiefstal: getuigen gezocht

Hoorn, donderdag 10 februari 2005

Op donderdag 10 februari omstreeks 13.30 uur werden ongeveer 30 horloges ontvreemd vanuit een vitrinekast voor een juwelierszaak in de Huesmolen te Hoorn. De vitrinekast stond voor de winkel en werd door een man opengebroken. Door enkele omstanders is gezien dat de diefstal werd gepleegd. Hierbij werd ook de naam genoemd van de mogelijke verdachte. Het zou hierbij gaan om een veelpleger. De politie zoekt getuigen van deze diefstal en verzoekt personen die informatie hebben te bellen met de politie in Hoorn, tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief). Het vinden van getuigen die (met name) de man hebben herkend is van het grootste belang omdat tegen veelplegers hard kan worden opgetreden.

Hennepkwekerij

Medemblik - Opperdoes, dinsdag 15 februari 2005

Op dinsdagmorgen omstreeks 11.45 uur werd een controle uitgevoerd in een woning aan de Lichtewaterlaan in Medemblik. Op de bovenverdieping trof de politie een niet in werking zijnde kwekerij aan. Alle benodigde apparatuur was aanwezig. In twee wasmanden zaten de gedroogde plantenresten van hennepplanten. De 24-jarige bewonder verklaarde 3 jaar geleden een keer hennep te hebben gekweekt, maar de spullen vervolgens niet te hebben opgeruimd. Omstreeks 12.55 uur werd een onderzoek ingesteld in een pand aan de Oosteinde te Opperdoes. Hier werd in een schuur een hennepkwekerij aangetroffen . Alle apparatuur bleek aanwezig te zijn. De planten waren echter juist geoogst. Wel werden wat restanten aangetroffen. Met de 36-jarige bewoner is een afspraak gemaakt om een verklaring af te komen leggen.

Politie Castricum pakt overlast aan

Castricum, dinsdag 15 februari 2005

Op dinsdagmorgen werd een fietsenruimactie gehouden in de omgeving van het station in Castricum aan de Stationsweg. In de omgeving van het station mogen (brom)fietsen alleen gestald worden in de speciaal aangelegde fietsenstalling. Overal in de omgeving staan verkeersborden waarop het stallingsverbod voor de openbare weg is aangegeven. Bewoners en reizigers ondervinden veel overlast van de (brom)fietsen die overal zijn geplaatst. In totaal werden en 57 fietsen en 1 bromfiets afgevoerd. Bij controle in de fietsenstallingen bleken hier nog 330 plaatsen beschikbaar te zijn.

Controles bij scholen

Den Helder, woensdag 16 februari 2005

Op woensdagmorgen zijn controles uitgevoerd bij verschillende scholen in Den Helder. Reden hiervoor waren klachten van ouders en omwonenden over het parkeergedrag bij de scholen. In enkele gevallen zijn bij scholen ook stopverboden ingesteld. Drie bestuurders kregen een bekeuring omdat zij bij de scholen stilstonden.