Fontys


Fontys start eerste duaalopleiding Orthopedische Technologie

Fontys Hogeschool Werktuigbouwkunde start met de duale versie van de opleiding Orthopedische Technologie. Deze driejarige opleiding is speciaal bedoeld voor mensen die al werkzaam zijn in de orthopedische of schoentechnische branche en hun getuigschrift Orthopedische Technologie willen halen. De opleiding vindt deels in Eindhoven en deels in Nieuwegein plaats. Fontys biedt als enige hogeschool in de Nederland de (duaal)opleiding Orthopedische Technologie aan. woensdag 16 februari 2005 door
De duale opleiding duurt drie jaar. Het is echter denkbaar dat op grond van elders verworven competenties de opleiding in een kortere periode kan worden doorlopen. De opleiding is speciaal bedoeld voor mensen die al in de orthopedische of schoentechnische branche werken. De duaal-studenten kunnen kiezen uit de specialisatie Orthopedische Schoentechnologie of Orthopedische Technologie.

De ontwikkeling van de duale opleidingsvariant vindt plaats in samenwerking met twee andere onderwijsinstituten; de SVGB (Stichting Vakopleidingen Gezondheids technische Beroepen) uit Nieuwegein en de Belgische Katholieke Hogeschool Kempen. Ook participeren de branche organisaties NVOS (Nederlandse Vereniging van Orthopedisch Schoentechnici) initiator van dit initiatief en Orthobanda beiden in de ontwikkeling van dit scholingstraject.

Voor het onderwijs wordt naast plenaire bijeenkomsten gebruik gemaakt van actuele projecten die in het bedrijf worden uitgevoerd waarbij theorie en praktijk bij elkaar komen. Het contact met de docenten en de leerstof zal gedeeltelijk via internet verlopen. In het eerste jaar krijgen de studenten een theoretische basis. In het tweede jaar maken de studenten een keuze uit de specialisatierichting Orthopedische Technologie of Orthopedische Schoentechnologie. In het laatste jaar voeren de studenten een onderzoeksopdracht uit.