VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: pak klimaatprobleem aan met innovaties

DEN HAAG, 16 FEBRUARI 2005 - Géén nieuwe, eenzijdige uitstootbeperkingen van broeikasgassen voor Nederlandse ondernemingen. In plaats daarvan moeten we in Europa (en de VS en Japan) investeren in energiebesparende technologie en in een nieuw klimaatverdrag afspraken maken over de transfer van deze innovaties naar snel groeiende ontwikkelingslanden. Toepassing van kernenergie moet terug op de politieke agenda.

Dat is de agenda van ondernemingsorganisatie VNO-NCW bij de onderhandelingen voor het klimaatbeleid na 2012. Vandaag is het zogenoemde Kyoto Protocol in werking getreden, een serie afspraken over het klimaatbeleid tot 2012. Amerika doet daar overigens niet aan mee.

Volgens VNO-NCW wordt het klimaatprobleem niet opgelost door eenzijdige, weinig effectieve Europese maatregelen die de CO2 uitstoot beperken en het concurrentievermogen van het Europese bedrijfsleven aantasten. Het klimaatprobleem wordt te veel als politiek probleem gezien, terwijl de oplossing meer gezocht moet worden in technologie, innovatie en alternatieve energieopwekking 'We moeten van milieubeleid naar energie innovatiebeleid,' zegt voorzitter Jacques Schraven van VNO-NCW. Op die leest moet een nieuw klimaatverdrag worden geschoeid.


---

Voor meer informatie kijk op www.vno-ncw.nl
Voor inlichtingen:
VNO-NCW, Media en Parlement, 070 3490 167 of Roelf van der Kooij,
06 512 845 88.

16 feb 05 09:08