Gemeente Arnhem

Burgers Arnhem tevreden over dienstverlening gemeente De burgers van Arnhem zijn in de regel voldoende tevreden over de dienstverlening van de gemeente. Gevraagd naar een rapportcijfer waarderen de burgers de dienstverlening met een ruime voldoende: 6,8. Dat is één van de uitkomsten van de door de gemeente (afdeling Informatie- en Burgeronderzoek) gehouden stadsenquête 2004.

Op het gebied van publieke dienstverlening scoort de gemeentepagina in de Arnhemse Koerier goed. De pagina is bij 85% van de Arnhemmers bekend. Bijna de helft van de Arnhemmers leest de gemeentepagina zelfs elke week. De gemeentepagina wordt gemiddeld met een 7,1 gewaardeerd. Ruim de helft van de Arnhemmers weet van het bestaan van Loket Zuid (61%). Van de inwoners van Arnhem-Zuid kent 89% Loket Zuid. Ruim de helft van de inwoners van Arnhem-Zuid heeft Loket Zuid wel eens bezocht (55%).
De internettoegang is de afgelopen jaren toegenomen tot 86% van alle Arnhemmers. Ruim de helft van de Arnhemmers weet van het bestaan van de gemeentelijke website. Ruim tweederde van de mensen (70%) die bekend is met www.arnhem.nl heeft deze site wel eens bezocht. De gemeentelijke website krijgt gemiddeld een 7,0 van de Arnhemmers.

Voor wat betreft de openbare ruimte is de burger in vergelijking met twee jaar geleden minder positief geworden over de kwaliteit van de Arnhemse binnenstad. Deze krijgt het gemiddelde rapportcijfer van een 6,3.
De tevredenheid over de afvalinzameling is wel toegenomen, de inzameling van huishoudelijk afval krijgt een gemiddeld rapportcijfer van 7,4. Wel wordt er overlast ervaren bij de inzameling; de afvalverzameling rond verzamelcontainers geeft de meeste problemen. Bijna 60% van de Arnhemmers heeft last van een vorm van geluidsoverlast. Deze overlast wordt vooral veroorzaakt door verkeer en minder door industrie of bedrijven.
De stankoverlast door verkeer is de laatste twee jaar afgenomen. 94% van de Arnhemmers heeft het afgelopen jaar een of meerdere stadsparken bezocht. Wandelen en genieten van de natuur zijn belangrijke redenen voor mensen om een park te bezoeken.

De resultaten rond het onderwerp verkeer wijzen uit dat meestal de fiets wordt genomen om naar de Arnhemse binnenstad te gaan; 32% van de Arnhemmers pakt meestal de fiets. De bewoners uit Arnhem-Zuid gaan meer met de auto dan de bewoners uit Arnhem-Noord. Busgebruikers zijn het meest positief over de bereikbaarheid van de binnenstad; zij geven gemiddeld een 7,7. De bereikbaarheid met de auto krijgt met een gemiddelde van 5,3 als enige een onvoldoende. Goede monitoring op dit onderdeel zal uitsluitsel moeten geven over de oorzaken hiervan.
Het gebruik van de auto is de afgelopen jaren toegenomen. Het openbaar vervoer verliest gebruikers aan zowel de fiets als aan de auto.

Sportief is Arnhem volgens de eigen opgave zeker. Het aantal Arnhemmers dat sportief actief is, is sinds 2000 gestegen van 52% naar 60%.
Zowel het percentage sporters is toegenomen, als het gedeelte hiervan dat wekelijks of vaker aan sport doet. De sportdeelname neemt af naarmate de leeftijd stijgt, etnische minderheden, lager opgeleiden en mensen uit lagere inkomensgroepen sporten relatief minder en minder vaak. Fitness, hardlopen en zwemmen zijn de meest beoefende sporten, 64% van de (niet-) sporters is tevreden over de Arnhemse sportmogelijkheden, per wijk bestaan grote verschillen in sportdeelname. 37% van de Arnhemmers doet individueel aan sport en 34% is lid van een sportvereniging.

Behalve van sport houdt de Arnhemmer ook van cultuur. Het bezoek van Arnhemmers aan culturele instellingen is gestegen. De Schouwburg/Musis en het Nederlands Openlucht Museum vertonen de grootste stijging. Ruim 80% van de Arnhemmers bezoekt minimaal één keer per jaar een culturele instelling. Filmbezoek en culturele evenementen zijn het meest populair. 55% van de Arnhemmers beoefent één of meer vormen van amateurkunst.

60% van de Arnhemmers luistert dagelijks naar de radio. De stadsomroep is favoriet bij 1% van deze groep. Ondanks een lichte terugloop in de belangstelling wil de meerderheid van de Arnhemmers dat de Stadsomroep Arnhem blijft bestaan. Omroep Gelderland geniet de voorkeur bij 19% van de luisteraars en neemt door enige teruggang in belangstelling momenteel na Radio 538 de tweede plaats in van de populairste radiozenders.

Via de tweejaarlijkse stadsenquête wordt al sinds 1993 de mening van een groot aantal Arnhemmers van18 jaar en ouder gevraagd over allerlei verschillende, telkens wisselende terreinen. De onderzoeksresultaten geven onderbouwing en ondersteuning bij het formuleren van beleid of geven inzicht in de effecten van al gevoerd beleid.

15 februari 2005