Gemeente Grave

Wet Waardering Onroerende Zaken, WOZ-waarden straks ook via www.grave.nl

In 2003 zijn in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ) alle onroerende zakan in onze gemeente (opnieuw) getaxeerd. Het gaat dan om de waarde van woningen, bedrijfspanden en grond. De nieuwe WOZ-waarde is van belang voor de onroerende-zaakbelastingen (OZB), het eigenwoningforfait in relatie tot de inkomstenbelasting en de waterschapsbelasting omslag gebouwd.

(Her)waardering
Volgends de Wet WOZ moeten gemeenten een vaste waardepeildatum moet aanhouden. Voor de periode 2005 en 2006 is dat 1 januari 2003. De WOZ-waarde is dus de waarde van een pand op 1 januari 2003. Daarbij moet de gemeente rekening houden met bijvoorbeeld nieuwbouw, een verbouwing of sloop die tussen 1 januari 2003 en 1 januari 2005 heeft plaatsgevonden. De vorige peildatum was 1 januari 1999. Deze gold voor het tijdvak 2001 tot en met 2004. Het is de bedoeling dat vanaf 2007 de waarde jaarlijks wordt vastgesteld.

Belastingaanslag
De nieuw vastgestelde waarde wordt eind deze maand aan elke eigenaar of gebruiker van een onroerende zaak bekend gemaakt. Nieuw is dat de vastgestelde WOZ-waarde voortaan staat vermeld op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. U krijgt dus geen afzonderlijke WOZ-beschikking meer. Als u het niet eens bent met de vastgestelde waarde of de aan u opgelegde belastingaanslag kunt u hiertegen binnen zes weken na dagtekening van het aanslagbiljet bij de gemeente een bezwaarschrift indienen. Hoe u dit kunt doen, staat op het aanslagbiljet.

Internet
Als u de gecombineerde belastingaanslag/WOZ-beschikking heeft ontvangen kunt u de hierop vermelde gegevens ook raadplegen via deze website. Ook het taxatieverslag kunt u dan raadplegen. In dit taxatieverslag staat ondermeer informatie over de inhoud en perceelgrootte van uw object. Bij woningen kunt u zien met welke (verkochte) woningen uw object in de taxatie is vergeleken. Nieuw is ook dat u deze website kunt gebruiken om tegen het aanslagbiljet een bezwaarschrift in te dienen.

Waardestijging
In het algemeen heeft zich tussen 1999 en 2003 een waardestijging voorgedaan. Woningen zijn in deze periode gemiddeld circa 53% duurder geworden. De waardestijging van niet-woningen is beduidend lager en varieert afhankelijk van het soort object van 1% tot 20%. De gemeente gebruikt deze waardestijging niet om een evenredige lastenstijging in de OZB door te voeren. De gemeentelijke opbrengst uit de OZB zal in 2005 6,15% hoger zijn dan in 2004. Hiervan is 1,15% inflatiecorrectie. Op 21 december 2004 heeft de gemeenteraad de OZB-tarieven voor 2005 vastgesteld. Als gevolg van de hogere waardestijging van woningen ten opzichte van niet-woningen is het OZB-tarief voor woningen procentueel meer verlaagd dan dat van niet-woningen.

Afschaffing Zalmsnip
Wat u precies moet gaan betalen hangt af van de nieuwe waarde. Het totaalbedrag van de gemeentelijke belastingaanslag 2005 zal veelal hoger zijn dan het bedrag in 2004. Buiten de verhoging van de genoemde 6,15% OZB-stijging is dit het gevolg van de afschaffing per 2005 van de lokale lastenverlichting van 45,38. Het gaat hier om de zogenaamde Zalmsnip. De beoogde ingangsdatum van deze afschaffing was 1-1-2005, maar de inwerkingtreding ervan is opgeschort tot 5-2-2005. Als gevolg van dit uitstel zouden de gemeenten de Zalmsnip in het jaar 2005 mogelijk nog moeten uitkeren. In tegenstelling tot voorheen worden de gemeenten in 2005 niet meer voor de Zalmsnip door het kabinet gecompenseerd. Dit betekent dat gemeenten de Zalmsnip uit eigen middelen zouden moeten financieren. De gemeente Grave wil dit voorkomen omdat hiervoor in de begroting 2005 geen financiële dekking aanwezig is. De gemeenteraad van Grave zal op 15 februari as. besluiten of de Zalmsnip alsnog wordt uitgekeerd.