Socialistische Partij

Invloed Audi op beleid Stedelijk Museum is ongewenst

16-02-2005 * Audi zou als nieuwe sponsor van het Stedelijk Museum een vetorecht zou hebben bedongen ten aanzien van de tentoonstellingen, kopte de Volkskrant vandaag. Later werd dat door het Museum genuanceerd: het zou slechts gaan om een keuzevrijheid voor de sponsor welke tentoonstellingen Audi wil sponsoren. SP-Kamerlid Fenna Vergeer is van mening dat er sprake is van een glijdende schaal: "De invloed van het bedrijfsleven op de kunst en cultuur neemt toe en inhoudelijke inmenging is een brug te ver."

Fenna Vergeer Vergeer: "Sponsoring is van alle tijden. Het mooie van onze tijd is, dat de overheid zonder inmenging bijdraagt aan pluriformiteit en toegankelijkheid in het kunstaanbod. Daardoor worden inhoudelijke keuzes geheel aan het museum gelaten. Bij de co-sponsoring door Audi wordt een grens overschreden. Audi beslist waaraan hun geld uitgegeven mag worden, en kan zo invloed hebben op het kunstaanbod. Dit kan nadelig gaan werken voor controversiële en provocerende kunst."

In het cultuurnota debat stelde Vergeer al voor dat sponsoring van musea enkel via fondsen zou moeten verlopen, om er voor te zorgen dat er geen sprake kan zijn van inhoudelijke inmenging. Staatssecretaris Van der Laan is echter van mening dat investeringen van bedrijven die musea als een `marketing tool' gebruiken, ook ten goede komen van de kunst, zolang de inhoudelijke onafhankelijkheid gegarandeerd is. De vraag is nu net wanneer dat nog het geval is."

De invloed van bedrijven en commercie op musea wordt steeds groter. De conserverende en educatieve functie van musea wordt steeds meer afhankelijk van particuliere inkomsten. Vergeer: "Ik maak me zorgen over de entreeprijzen, maar bovenal maak ik me zorgen over de onafhankelijke positie van musea. Naar mijn mening is het, evenals bij scholen en bibliotheken, van belang dat bezoekers erop kunnen vertrouwen dat zij zich in een onafhankelijk en vrij publiek domein bevinden. Daarom heb ik de staatssecretaris gevraagd waar voor haar de grens ligt van inhoudelijk onafhankelijkheid. Ik vind dat sponsoring van musea die met gemeenschapsgeld worden gefinancierd, alleen via fondsen mag verlopen. Voor mijn part hangt er dan een bordje waarop staat wie er bijdragen aan het fonds, als de commerciële sponsors maar geen invloed op de besteding van het geld hebben."