Ingezonden persbericht


Paleis van Justitie in 's Hertogenbosch onder een nieuwe directie

Persbericht: Fathers 4 Justice Nederland

Utrecht, 17 februari 2005

De Nederlandse tak van Fathers 4 Justice (F4J) deelt vandaag mee dat het Paleis van Justitie in 's Hertogenbosch onder een nieuwe directie is gebracht.

Sinds vanochtend hebben Superman en Spiderman bezit van het dak van het gebouw genomen.

Een woordvoerder van de groep deelt mee dat deze actie onderdeel uitmaakt van een escalerende campagne gericht op dringend noodzakelijke hervormingen van de Nederlandse familiewetgeving en het Nederlandse familierecht, waarbij nu 500.000 Nederlandse kinderen buitengesloten zijn van alle contact met de helft van hun familie. Aan naar schatting 2 miljoen kinderen, vaders en grootouders wordt in Nederland op deze wijze het fundamentele mensenrecht op familieleven (art. 8 EVRM) onthouden.

Peter Tromp van Fathers 4 Justice deelde vandaag mee dat recente cijfers van de regering laten zien dat 1 op de 5 kinderen in Nederland weinig tot geen toegang en contact met hun vaders en de helft van hun familie hebben. Hij voegde daaraan toe: "Welke regering verklaart aan 20% van haar bevolking jonger dan 18 jaar openlijk de oorlog? Toch is dat momenteel de situatie hier in Nederland."

"Minister Donner is meer begaan met invoering van een nieuwe mediation en bemiddelingsindustrie, dan met het nemen van de noodzakelijke stappen om aan dit probleem nu eindelijk voor altijd iets te doen. Het zijn vaders als de Minister, die aan de rest van de vaders een slechte naam geven."

Wat betreft mediation en bemiddeling deelde F4J woordvoerder mee: "Mediation en bemiddeling kunnen alleen werkzaam zijn, wanneer vaders en moeders een gelijke behandeling en positie krijgen in het familierecht. De Minister plaatst echter de financiële belangen van deze nieuwe inkomstenbron boven de belangen van onze kinderen. Wat de zaak daarbij nog erger maakt, is dat de Minister nog steeds actief discrimineert tegen kinderen van ongetrouwde ouders, door deze kinderen onder de Nederlandse wetgeving geen enkel recht te geven om hun vader te kennen."

Terwijl België gelijkwaardig ouderschap na scheiding introduceert in haar familiewetgeving, inclusief opname in het strafrecht van straffen voor ouders die kinderen weghouden bij de andere ouder en de achterliggende familie van die ouder, lijkt de Nederlandse familiewetgeving er juist op af te stevenen om moeders, die hun kinderen het recht ontzeggen om door beide ouders te worden opgevoed, vrijuit te laten gaan. Peter Tromp voegt daaraan toe: We hebben nu tientallen jaren overleg gevoerd met de Nederlandse overheid, terwijl de situatie in al die jaren alleen maar steeds verder verslechterd is en er niets is veranderd. We zijn bereid om het hele mensonterende familierechtsysteem op zijn knieën te brengen, als dat ervoor nodig om gerechtigheid te krijgen.

Fathers 4 Justice is een internationale organisatie die in 2002 in Engeland is gestart. De organisatie heeft 12.000 leden in het Verenigd Koninkrijk, 2500 leden in Nederland, en een sterk groeiende aanhang in Canada, Australië en de Verenigde Staten naast een grote aanhang in veel andere landen. De Nederlandse tak van de organisatie haalde vorige maand het nieuws toen Batman de gevel van de Rechtbank Utrecht onveilig maakte.

Einde

Inlichtingen voor de pers:
Email: pers@f4j.nl

Telefoon nummers:
0629 - 407564
030 - 238 3636
0648 - 863 239;
0618 - 293 397

Nederland: www.f4j.nl
Internationaal: www.fathers-4-justice.org

---- --