Gemeente Den Helder

17-02-2005
Woningprijzen omhoog, tarieven ozb omlaag

Op basis van de Wet Waardering Onroerende zaken (WOZ) stelt de gemeente de waarde van uw woning vast via een waardebeschikking. Die krijgt u eind deze maand thuisgestuurd en is gecombineerd met de aanslag gemeentelijke heffingen 2005. De nieuwe waardebeschikking geldt voor de jaren 2005 en 2006 en wordt gebruikt voor diverse belastingaanslagen, zoals de onroerende-zaakbelasting (OZB).

Woningprijzen omhoog, tarieven ozb omlaag
De hoogte van de nieuwe waardebeschikking die u krijgt, hangt af van de verkoopprijs van woningen rond 1 januari 2003: de zogeheten waardepeildatum. De verkoopprijzen van woningen die rond die datum zijn verkocht, vormen de basis voor het taxeren van de economische waarde van andere woningen.
Het zal u duidelijk zijn dat de waarde van woningen tussen 1999 (de vorige waardepeildatum was 1 januari 1999) en 2003 aanzienlijk is gestegen. Gemiddeld ongeveer 60 als gevolg van prijs- en loonstijgingen. In rekenvoorbeeldozb%de tabel% vindt u een rekenvoorbeeld van de ozb en andere gemeentelijke heffingen die u op de aanslag kunt vinden.

Kwijtschelding
Heeft u een minimuminkomen en kunt u de ozb en de afvalstoffenheffing niet betalen, dan komt u wellicht in aanmerking voor kwijtschelding. Het Rijk heeft daarvoor richtlijnen opgesteld. Wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt of wilt u een afspraak maken, neemt dan contact op met de medewerkers van het Administratiekantoor, telefoon (0223) 678292. U kunt tevens het algemene nummer van de afdeling bellen, telefoon (0223) 678260.
Voor kwijtschelding kunt u ook terecht bij het Servicecenter in het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20 van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Om wachttijden te voorkomen, kunt u hiervoor het beste een afspraak maken via bovenstaande telefoonnummers.