D66

Als Europees burger sta ik op de bres voor gelijkheid, tolerantie en respect voor de Europese waarden. Het kan niet dat in een lidstaat van de Europese Unie een minister homofobe uitspraken doet, aldus D66 europarlementariër In t Veld afgelopen maandag op werkbezoek in Slovenië. Aanleiding voor haar bezoek waren de homofobe uitspraken van de Sloveense minister Drobnic. Het bezoek van In t Veld genereerde veel mediabelangstelling, mede daardoor heeft Drobnic nu de dialoog gezocht met de Sloveense homo-organisaties.

Europese Grondrechten zijn voor alle burgers gelijk en moeten ook door alle Europeanen worden uitgedragen en verdedigd. De Sloveense regering heeft de EU Grondwet ondertekend, welke door het land al is geratificeerd. Het is merkwaardig dat dan uitgerekend een Sloveense minister uitspraken doet die zo in strijd zijn met de Grondrechten die zijn vastgelegd in diezelfde Grondwet, zei In t Veld in een live uitzending op de Sloveense televisie, die ruim een uur besteedde aan het onderwerp en het bezoek van de Nederlandse europarlementariër.

In t Veld: Veel Slovenen vroegen terecht hoe het toch kon dat iemand als Buttiglione vanwege zijn homofobe uitspraken geen eurocommissaris werd, terwijl Europa bij soortgelijke uitspraken van een Sloveense minister de andere kant op kijkt. Dat kan niet! Meer en meer zie ik in Europa dit soort intolerantie, conservatisme en populisme de kop op steken. Ik wil een krachtig tegengeluid laten horen en dat moeten alle andere Europeanen ook doen!

Aan de televisie-uitzending nam, naast vertegenwoordigers van Sloveense homo-organisaties, ook de nationale ombudsman van het land deel. De betrokken minister Drobnic was uitgenodigd voor het gesprek, maar bleek op het laatst verhinderd te zijn.

In t Veld maakt zich al langere tijd hard voor de rechten van homoseksuelen en vrouwen in Europa. Zij is ondermeer vice-voorzitter van de intergroup voor Gay & Lesbian Rights van het Europees Parlement.

14-2-2005 00:00