Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
19 Vragen van de heer J.H. Berends
(ingekomen 14 februari 2005)


RTV-Utrecht meldde maandagmorgen 14 februari 2005 in een nieuwsbericht dat FNV-bondgenoten fraude vermoedt bij afdracht van pensioenpremies van Mobinet/GVU.
De tekst van het bericht is bijgevoegd.
Leefbaar Utrecht heeft naar aanleiding hiervan de volgende vragen:

1. Kent het college het onderzoek en het vermoeden van fraude van de FNV?
2. Hoe vindt de controle op de verplichte afdrachten plaats?
3. Als er in het verleden iets mis is geweest met afdrachten, waarom is dit dan niet bij de verzelfstandiging van het GVU duidelijk geworden?
4. Hoe worden de afdrachten van andere diensten en verzelfstandigde onderdelen gecontroleerd?


RTV-Utrecht 14-02-2005, 10.02 uur
Het Utrechtse vervoersbedrijf GVU heeft voor 100.000 tot 150.000 euro gefraudeerd.
Dat vermoedt de vakbond FNV Bondgenoten.
Het bedrijf inde wel de pensioenpremies van werknemers van dochteronderneming Mobinet, maar droeg het geld niet af aan het pensioenfonds.
In sommige gevallen gebeurde dit over een periode van zeven jaar, blijkt uit een onderzoek naar de administratie van het GVU.
De FNV kwam de fraude op het spoor toen mensen naar het pensioenfonds belden en niet in het systeem bleken te staan.
Dat er opzet in het spel is, zou blijken uit administratieve trucs van het GVU.


Antwoorden van Burgemeester en wethouders
(verzonden 17 februari 2005)


1. Het College kent het onderzoek van FNV, zoals vermeld in de pers, niet. Bij navraag is ons gebleken dat GVU op 14 februari 2005 een brief van FNV (gedateerd en gefrankeerd op vrijdag 11 februari 2005) heeft ontvangen waarin een onderzoek door FNV naar de afdrachten door Mobinet van pensioenpremies vermeld wordt. Dit is blijkbaar de brief waarover het Utrechts Nieuwsblad reeds op vrijdag 11 februari 2005 GVU benaderde voor commentaar en waarvan in de perspublicaties van maandag 14 februari sprake is. FNV verzoekt in de brief aan het GVU om in te gaan op de problematiek bij Mobinet en deze te onderzoeken. GVU zelf wordt in deze brief overigens niet beschuldigd van fraude en administratieve trucs, waar het door u aangehaalde bericht RTV Utrecht melding van gemaakt wordt. GVU heeft FNV direct op 14 februari 2005 geantwoord. GVU geeft hierin aan, conform eerder gemaakte afspraken met FNV Bondgenoten, bereid te zijn op korte termijn overleg te starten. Wij hebben desgevraagd een afschrift van deze brief ontvangen (zie bijlage 1).

Overigens wijzen wij u er op dat GVU ook in november 2004 met FNV bondgenoten contact over dit onderwerp heeft gehad. Onjuiste administratieve afhandeling van de pensioenpremieafdracht ten aanzien van een aantal personeelsleden was toen namelijk al gebleken uit eigen controle door GVU. In het verlengde daarvan heeft GVU al voor november 2004 actie ondernomen om deze administratieve afhandeling door Mobinet te corrigeren, in overleg met het betreffende pensioenfonds. Deze correcties zijn overigens nog niet volledig afgerond.


Op 15 november 2004 is afgesproken dat FNV Bondgenoten na het onderzoek eerst met GVU zou overleggen. GVU zou initiatief van de bond in deze afwachten. Sindsdien heeft GVU niets vernomen van FNV Bondgenoten tot het bedoelde artikel in de pers. GVU betreurt deze wijze van communiceren. GVU heeft de administratieve onjuistheden door Mobinet van het begin er- en onderkend en onmiddellijk actie ondernomen om deze te corrigeren. Tevens is destijds reeds aangegeven dat GVU de verplichtingen van Mobinet volledig zal nakomen en hiertoe zijn ook de financiële middelen gereserveerd. In de brief van 14 februari 2005 aan FNV wordt dit nogmaals bevestigd. Van fraude is dan ook geen sprake. Bij schrijven van 16 februari 2005 heeft GVU aangegeven bereid te zijn tot het uitvoeren van een extern onderzoek (zie bijlage 2).

Het College is overigens geen aandeelhouder van Mobinet (ook niet vóór de verzelfstandiging van GVU per 1 januari 2004). Mobinet was een zelfstandig bedrijf met eigen administratie, waarvan GVU de aandeelhouder was. Inmiddels is Mobinet verkocht aan Connexxion.

2. Controle op de afdrachten door Mobinet vond plaats door de aandeelhouder GVU, het pensioenfonds, het administratiekantoor en de accountant.
3. De verzelfstandiging van GVU staat los van de pensioenafdrachten door Mobinet.
4. De controle op de afdrachten valt binnen het bredere kader van de algemene controle op de financiële huishouding van de gemeente. Dit is vastgelegd in een tweetal verordeningen: de Controleverodeing (voluit: Verordening voor de controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van de gemeente Utrecht) en de Financiële Verordening (voluit: de verordening op de uitgangspunten voor het financieel beheer en voor de inrichting van de financiële organisatie van de gemeente Utrecht). Verantwoording vindt plaats in begroting, bestuursrapportage en jaarrekening, waarbij de accountantsdienst haar reguliere controlerende taak vervult.


---- --


---- --

FNV Bondgenoten
de heer R. Mast
Postbus 9208
3506 GE Utrecht
|Ons kenmerk : 05.1115                      |Doorkiesnummer : 030 - 2 363|
|                                           |510                         |
|Onderwerp : Mobinet                        |Datum : 16 februari 2005    |

Geachte heer Mast,

In antwoord op uw schrijven van 11 februari heb ik u mijn brief van 14 februari 2005, kenmerk 05.415 doen toekomen. Ik verwijs hier naar de inhoud daarvan.

Op 14 februari heb ik vervolgens kennisgenomen van berichten in het Utrechts Nieuwsblad en RTV Utrecht.
In deze berichten suggereert u dat het GVU inzake pensioenpremies van Mobinet-personeel gesjoemeld zou hebben. Ook zou er opzet in het spel zijn en wordt gesproken van administratieve trucs van GVU. Zelfs de term fraude door GVU wordt gebruikt.

De directie GVU verbaast zich en is teleurgesteld over deze vorm van communicatie via publicaties, gegeven hetgeen wij besproken hebben op 15 november 2004.

GVU directie is ook verbaasd over de inhoud van de beschuldigingen aan het adres van GVU in de berichtgeving.

U weet dat ik u namens GVU reeds eerder heb aangegeven dat GVU, indien dit nodig zou blijken te zijn, zorg zal dragen voor nakomen van alle verplichtingen van Mobinet. GVU is overigens zelf degene geweest die in haar toezichthoudende rol als aandeelhouder van Mobinet onvolledige aanmeldingen bij het Pensioenfonds heeft gesignaleerd en hier actie op heeft ondernomen. GVU verzorgde zoals u bekend is niet deze administratie van het bedrijf Mobinet.

Gegeven de berichtgeving in de pers en het feit dat ik deze beschuldigingen niet van u rechtstreeks heb ontvangen en het feit dat GVU niet in kennis is gesteld van het onderzoek door een pensioendeskundige, deel ik u namens de directie GVU aanvullend op mijn eerdere brief het volgende mede.

Het beeld dat u oproept in de pers over het GVU is niet gebaseerd op ons bekende feiten en schaadt de goede naam van GVU in deze. GVU kan uw beschuldigingen niet toetsen aangezien u ons niet in het bezit heeft gesteld van het onderzoek waarop u zich baseert.

GVU wenst dan ook dat enerzijds zelfs de schijn van uw beschuldigingen wordt weggenomen dan wel wordt bewezen en anderzijds een goede oplossing wordt bereikt en werkt daartoe gaarne mee aan een onderzoek door een externe onafhankelijk deskundige naar:
. de door GVU gesignaleerde onvolledige meldingen van Mobinet bij het pensioenfonds
. de reactie en corrigerende handelingen hierop van GVU richting Pensioenfonds en de reactie hierop van het pensioenfonds
. de financiële zekerstelling door GVU teneinde aan verplichtingen te kunnen voldoen
. het in uw opdracht verrichte onderzoek van de pensioendeskundige, waarop u de beschuldigingen baseert
. de genoemde frauduleuze handelingen dan wel gesjoemel door GVU, dan wel bewuste trucs door GVU en de feiten waarop u dit baseert.
. De volledigheid van meldingen en de verwerking hiervan door pensioenfonds op dit moment.

De externe onafhankelijke kan aangewezen worden door GVU en FNV-Bondgenoten gezamenlijk. De nadere randvoorwaarden kunnen in overleg worden vastgesteld.

Ik hoop dat u op dit voorstel in zult gaan en verzoek u deze brief te zien als vervolg op mijn brief van 14 februari jl.
Tenslotte verzoek ik u mij het onderzoek waarop u zich baseert toe te sturen.

Hoogachtend,


A.F.M. Hilhorst,
directeur Reizigersvervoer.


---- --